Test av sportiga touringhjälmar

Sanningen ligger som bekant någonstans i mitten. I  vårt fall mellan spartanska sport- och touringanpassade öppningsbara hjälmar. Här testar vi det bästa ur två världar för motorcykelåkning på ett sportigare sätt. Nio hjälmar i ett genomarbetat jämförelsetest.

High-End, touring och sport. Egentligen ganska enkla anspråk i årets stora hjälmtest, men i praktiken är de här kriterierna inte fullt så enkla att uppfylla. Det handlar här om helt olika koncept som ska testas. En sportigt trång passform exempelvis hos den ena och en bekväm stoppning hos någon annan. Eller en så låg vikt som möjligt för mer sportighet gentemot utrustningsdetaljer som nedfällbart solvisir, justerbar stoppning och pumpsystem. Nu är det förmodligen inte särskilt lätt att förena alla dessa krav i en hjälm så därför har vi gett tillverkarna ett stort finansiellt spelrum. Hjälmarna i det här testet får kosta upp till 6 000 kronor. Övriga krav: Integralhjälm, ECE-godkänd, touringmässig utrustning på hög nivå och med en sportig inriktning.

Nio tillverkare antog utmaningen och skickade sina bästa touringhjälmar i olika storlekar till vårt test. Med vardera två exemplar har de genomgått ett praktiskt test på landsväg. Kurvrika bergsvägar, snabb körning rakt fram och klassisk motorcykel­vardag. Ytterligare en uppsättning transporterades till testlabbet – TÜV Rheinland i Köln, för att där simulera en klassisk kraschsituation i ett falltest. Efter detta utförliga testförfarande har vi till slut en entydig rankning och vet vilken hjälm som bäst uppfyller kraven för sportigt touringkörning – och som dessutom är riktigt säker.

Läs hela artikeln genom att klicka på uppslaget nedan:


Lelles MC säljer de flesta av hjälmarna i testet:
Klicka på respektive märke för mer info.
AGV LS2 HJC Schuberth Shoei X-Lite

Annons

Annons