Superbike-VM: Bautista helt överlägsen!

Det verkar som att Superbike-debutanten Alvaro Bautista och hans Ducati Panigale V4 R är helt ostoppbara i Superbike VM. Under årets tredje VM-deltävling, som kördes på Motorland Aragon nu i helgen vann spanjoren samtliga tre tävlingar i överlägsen still – precis som han gjorde vid säsongsstarten i Australien och den efterföljande deltävlingen i Thailand. Därmed tangerar Bautista rekorde på nio segrar i rad från säsongsstarten, som Neil Hodgson satte, då han tog 2003 års titel i Superbike VM.

Och faktiskt – överlägset är inte ett för stort ord. Under lördagens lopp 1 var Bautistas försprång vid mållinjen 15,170 sekunder. Under söndagens Superpole-race med 10 varv var ledningen 5,791 sekunder och i lopp 2 på söndagen 6,867 sekunder. Det sistnämnda var för övrigt Ducatis 350:e seger i Superbike-VM. Liksom i de sex föregående kom Jonathan Rea i mål som nummer två under samtliga tre lopp på Aragon. Men den fyrfaldige världsmästaren fick kämpa hårdare än normalt för andraplatserna. Speciellt i lopp två där Kawasaki-föraren fick seriös konkurrens från sin nye teamkollega Leon Haslam, Yamaha’s Alex Lowes och Chaz Davies, som efter en långt tid nu börjat bli vän med med Ducatis nya V4-racer.

FIM:s Superbike-kommision har möjlighet att justera reglerna mellan de deltagande motorcyklarna efter tre deltävlingar och där är vi nu. Den stora frågan är om de väljer att begränsa 250 eller 500 varv från Ducati V4 R, som är homologiserad för ett maxvarvtal på 16.350/min – något som också kommer att straffa Davies, Michael Ruben Rinaldi och Eugene Laverty, som också kör V4 R.

Efter 2019-reglementet tilldelas mc-tillverkarna så kallade ”consession points” – handikap-poäng – efter deras pallplaceringar på torrt race. 3 för en seger, 2 för en 2:a plats och 1 för en 3:e plats. Om en tillverkare ligger mer än nio poäng efter den framförvarande tillverkaren får denne genomföra en uppgradering av motorn. Efter Aragon har Ducati totalt 29 poäng, Kawasaki har 20 och Yamaha 5. Det betyder att Yamaha (samt BMW och Honda, som är de andra tillverkarna i  Superbike-VM i år) nu kan genomföra en uppgradering inför nästa VM-deltävling som körs under nästkommande weekend på Assen i Holland.

VM-ställning efter 3 av 13 deltävlingar:
1. Bautista 186, 2. Rea 147, 3. Lowes 100, 4. van der Mark 79, 5. Haslam 74, 6. Melandri 63, 7. Davies 56, 8. Cortese 56, 9. Sykes 39, 10. Torres 35.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser