Stilride SUS1 – Ny svensk elscooter!

Bockad stålplåt i en självbärande konstruktion, kul teknik!

Igår nåddes redaktionen av nyheten att ytterligare en svensk elmotorcykel är i antågande, Stilride. Namnet är en ordlek på materialet den tillverkas av, stål. Nedan saxar vi lite ur pressmeddelandet.

Elscootern är ett första steg att utveckla en helt ny tillverkningsmetod. Nämligen den klimatsmarta och unika tillverkningsprocessen STILFOLD. Tillverkningsprocessen gör det möjligt att böja och vika olika konstruktioner av stålplåt via en framtagen programvara. Processen kan beskrivas som ”industriell origami” och skapar en hållbar konstruktion som kräver mycket mindre råvara och som väger betydligt mindre.

SUS1 (Sports Utiliity Scooter) ska ha en toppfart på strax över 100 blås och klara 12 mils jämn körning. Batteriet är på 48 volt och motorn är på 11 kW vilket klassar in SUS1 i A1-klassen (125 cc). Hojen kontrolleras och övervakas via STILRIDEs egen app. De relativt stora 13-tumshjulen ger en bättre komfort än traditionella scootrar och med motorn inbyggd i bakhjulet ges en enkel konstruktion. Kvalitén på komponenterna är det inget fel på, vad sägs om en fjädring från Öhlins och bromsar från ISR. Svensk ingenjörskonst på högsta nivå!

Läckra bromsar från ISR och lyxig Öhlins-fjädring!
STILRIDES grundare Tue Beijer och Jonas Nyvang.

Det mest spännande med SUS1 är tillverkningstekniken. Från enkla plåtar av svenskt stål skapas via robotar och lasersvetsar en självbärande konstruktion utan ram och med minimalt materialspill. Likt origami viks stålplåten ihop via en patenterad process som ger den färdiga konstruktionen.

Likt en pappersdocka skärs stålplåten ut och viks sedan ihop för att slutligen lasersvetsas.

Vi på Bike ser med spänning fram emot vad STILRIDE kan komma fram med och ser fram emot den första provkörningen!

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser