SMC: MC-körning är inte farligt om man gör allt rätt!

Det är inte farligt att köra MC om man gör allt rätt, även om det aldrig kommer att bli riskfritt. Men väljer man att köra motorcykel i hög hastighet utan körkort eller skyddsutrustning och dessutom är påverkad av droger och alkohol – då ökar olycksrisken kraftigt.

Statistik från Sveriges MotorCyklister, SMC, visar att var tredje som dödas på MC inte har körkort och de flesta körkortslösa begår många trafikbrott samtidigt. Dessa höga olyckstal måste synliggöras samtidigt som det behövs fler trafikpoliser och nya åtgärder för att stoppa trafikbrotten i trafiken.

Nu har våren kommit till större delen av landet och motorcyklisterna är ett säkert vårtecken på vägarna. Samtidigt dyker rubriker upp i media om MC-olyckor. SMC har skapat en säkerhetskultur bland svenska MC-förare genom främst information, fortbildning och opinionsbildning. Från årsskiftet till 16 april 2019 hade en person dött på tvåhjulig motorcykel jämfört med fyra personer under motsvarande period 2018.

-När man frågar en motorcyklist var man format sitt säkerhetsmedvetande är svaret inom MC-kollektivet. Kompisar, klubben, SMC:s kurser, MC-tidningar, hemsidor, sociala media och forums är vad som skapar en säkerhetskultur. Svenska MC-förare efterfrågar och köper trafiksäkerhet för stora summor varje år, säger Jesper Christensen, generalsekreterare vid SMC.

Ett orosmoln bland MC-olyckorna är de som inte har ett giltigt MC-körkort. Deras andel fortsätter att öka bland de dödade på MC och nu utgör en tredjedel av dem som dödas på en tvåhjulig MC. När SMC sammanställt dödsolyckor utifrån körkortsinnehav under perioden 2011-2017 visar det sig att hela 30 procent saknade ett giltigt körkort. Djupstudierna av dödsolyckorna i denna grupp visar att förarna tog enorma risker som ledde fram till dödsolyckorna. Inte ens hälften av de körkortslösa ägde motorcykeln de körde ihjäl sig på. I 77 procent av olyckorna med körkortslösa MC-förare var hojen var dessutom oregistrerad/ avställd/oförsäkrad/stulen och därmed förbjuden att köra på väg. En fjärdedel av förarna i denna grupp hade inte hjälm. Sist men inte minst, tre fjärdedelar av de som saknade körkort var berusade och/eller påverkade av droger.

-Det här är inga motorcyklister, de har ju varken MC-körkort eller äger en MC. Den här gruppen kräver ett nytänkande i trafiksäkerhetsarbetet. Vi behöver fler poliser längs vägen, inte fler hastighetskameror. Polisen behöver verktyg för att hantera återfallsförbrytarna, t ex att kunna beslagta fordon snabbare. Varningsklockor måste ringa i Vägtrafikregistret när människor utan körkort köper fordon som ställs av efter någon dag. SMC uppmanar också våra medlemmar att tänka efter innan man lånar ut sin MC och minska risken för stöld genom att låsa och förvara hojen på ett säkert sätt, säger Jesper Christensen.

-Att som idag satsa alla trafiksäkerhetsmedel på sänkta hastighetsgränser, fler kameror och bygga fler mitträcken kommer aldrig att minska dödsolyckorna bland MC-förare till målen i Nollvisionen, avslutar Jesper Christensen, generalsekreterare i SMC.

Motorcyklister är helt enkelt som alla andra, vi vill komma säkert hem till dem vi älskar!

Källa: SMC

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser