Hård kamp om SM-titeln i Superbike

Vädret var en faktor att räkna med, då SM-finalen i roadracing kördes på Scandina-vian Raceway i Anderstorp den 7-8 september. Banan var ibland vattendränkt, ibland upptorkande och ibland torr. Det ställde till det för förarna när det gällde att få motorcyklarna optimalt inställda för respektive underlag.

Förutsättningarna inför de två sista racen i Superbike-SM var, att skillnaden i poängställningen mellan ledande Jesper Pellijeff och tvåan Alexander Lundh var 9 poäng. Om Lundh vann de båda sista loppen skulle han bli svensk mästare, obero-ende av hur Pellijeff placerade sig. Lundh vann på lördagen med Pellijeff som tvåa och skillnaden hade krympt till fyra poäng.

Söndagstävlingen var alltså helt avgörande. Lundh hade kvalat in som 5:a men Pel-lijeff hade pole. Efter starten var det fyra förare mellan Pellijeff i täten och Lundh. Den senare körde succesivt upp sig till andraplatsen och låg hotande nära Pellijeff. Men Pellijeff lyckades hålla undan och kunde köra i mål som svensk mästare 2019.

Magnus ”Macke” Granstedts sista race i karriären hade kunnat sluta på ett bättre sätt. På sista varvet av superbikeracet fick han en highsider i utgången av kurvan efter den långa rakan och blev liggande en lång stund på banan under behandling. Som väl var kunde han själv gå till ambulansen. Det blev sjukhusbesök och man kunde konstatera bland annat en hjärnskakning.

I SSP 300-klassen med blandat seniorer och juniorer blev lördagsracet en rysare. Dansken Linus Wendt Lundin ledde mest hela tiden, men Anton Eklund var förbi vid några tillfällen. Avgörandet skedde i sista kurvan före mål och Wendt Lundin korsade mållinjen före Eklund med 27/100 av en sekund!

Något överraskande fick den dittills överlägsne Lukas Wendeborn stryk av dansken Emil Meyer Petersen i 125/Moto3-klassens lördagsrace. Även i det loppet skedde avgörandet i sista kurvan före mål. Meyer Petersen pressade sig förbi Wendeborn och var först över mållinjen. Men på söndagen tog Wendeborn revansch och ord-ningen blev den omvända jämfört med dagen innan.

Kevin Högback vann på lördagen i Superstock 600. Det var ganska stor spridning mellan de sex första i mål. På söndagen däremot var de sju första i mål inom 2 se-kunder, och dansken Lukas Falck var den snabbaste av dessa.

I Rookie 600 blev det en dubbelseger. 12 startade på lördagen och 13 på söndagen, ganska tunt startfält alltså. Vinnare i båda loppen var Simon Bergman.

I Rookie 1000 däremot, var det åtskilligt fler som startade, på lördagen 25 stycken och på söndagen 22 innan regnet kom. Det blev rödflagg och omstart. Vid omstarten stod bara 10 förare på gridden, och av dessa var det Sebastian Öbom som vann. Lördagens vinnare Niklas Krey ställde inte upp vid omstarten.

Slutställning i Roadracing-SM

Moto3/125GP
1. Lukas Wendeborn                    220 poäng
2. Emil Meyer Petersen              185 poäng
3. Johanna Innerfors                   115 poäng

Superstock 600
1. Lukas Falck                             142 poäng
2. Kevin Högback                        156 poäng
3. Mattias Ödlund                        143 poäng

Superbike
1. Jesper Pellijeff                         160 poäng
2. Alexander Lundh                    151 poäng
3. Timmy Persson                       117 poäng

Rookie Cup600                     
1. Simon Bergman                    187 poäng                             
2. Robert Kjellgren                    144 poäng                             
3. Markus Adbring                     142 poäng

1000                     
1. Nicklas Krey                          175 poäng                             
2. Jonas Emilsson                     130 poäng                             
3. Sebastian Öbom                  120 poäng

Supersport 300Junor/ungdom       
1. Filip Eklund                          196 poäng                               
2. Anton Eklund                       188 poäng                               
3. Linus Wendt Lundin             178 poäng

Senior                     
1. Pelle Ferner                          227 poäng                               
2. Johan Lavi                           193 poäng                               
3. Niclas Alverstedt                  123 poäng

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: