Polisen slutar jaga extrema fortkörare *Uppdaterad*

Polisen har enligt Göteborgs-Posten slutat att jaga mc-förare som kör för fort, eftersom riskerna för andra trafikanter bedöms vara så stor i de höga farter jakterna sker, och eftersom fortkörning oftast bara ger böter.

– Vi är chanslösa. JO har i praktiken förbjudit oss att jaga fortkörande motorcyklister. För vår egen skull och för övriga trafikanters säkerhet gör vi det inte, säger Bengt Svensson, trafikhandläggare på Rikspolisstyrelsen till Göteborgs-Posten.

Enligt artikeln i Göteborgs-Posten är 15% av fordonen som fastnar i fartkamerorna under sommarmånaderna motorcyklar.

Jesper Christensen, generalsekreterare i Sveriges Motorcyklister (SMC), tillbakavisar dock att alla motorcyklister skulle vara en bunt fartgalningar som regelmässigt kör för fort.

– Det är en liten del av alla motorcyklister som kör som idioter. De vet att de kommer undan om de smiter från polisen, men de förstör mycket för oss andra. Motorcyklister i allmänhet kör inte för fort oftare än bilister, det visar mätningar som Vägverket gjort.

– Det har alltid varit så att om det går fort och blir farligt för allmänhet och den jagade så bör man avbryta, säger polisman Kjelle Lindgren som svarar på frågor i varje nummer av Bike.

Uppdaterad: Bike har fått en klargörande kommentar av Bengt Svensson. Det är ingen skillnad mot förr. Polisen en bedömning av brottets karaktär, dess allvarlighetsgrad och risksituationen vid ett efterföljande. Det handlar inte om att motorcyklister bara kan gasa vidare från en fartkontroll utan risk för påföljd. Däremot kommer polisens insats att vara hårdare i det fall det handlar om rån eller mord, än om det endast kan misstänkas att brottet är fortkörning med körkortsindragning som följd.

Annons

Annons