Nytt höghöjdsrekord med Honda CRF1000 Africa Twin

Honda CRF1000 Africa Twin har slaigt rekordet för den högsta höjden som någonsin nåtts med en tvåcylindrig motorcykel – 5,965 meter över havet. Hela uppstigningen skedde dessutom på rekordtiden 24 timmar. Motorrads testförare deltog i rekordkörningen!

Ett team av fem förare tog Hondas äventyrsmaskin uppför sluttningarna av Nevado Ojos del Salad, som är världens högsta aktiva vulkan, och ligger mellan Argentina och Chile. I teamet ingick Motorrads topptestare Karsten Schwers som var en av dem som klarade körningen ända upp till högsta punkten. Reportaget om det spännande äventyret kommer i nästa nummer av Motorrad (nr 5).

Det skedde tillsammans men den chilenska enduromästaren Fabio Mossini och man nådde så högt som 5965 meter över havet innan en 2 m vägg av snö stoppade ekipagen från att ta sig högre upp. Efter fem dagars acklimatisering inledde teamet klättringen och avslutade sin uppstigning över lera, sand, grus och is på mindre än 24 timmar, och i så låga temperaturer som minus 5 grader Celsius.

Motorcyklarna som används i utmaningen upges ha varit kittade med Termignoni avgassystem, lägre utväxling (mindre drev) och Metzeler MC360TM-däck. Teamet genoförde sin uppstigning, där de fick köra genom lera, sand, grus och is, på mindre än 24 timmar.

Rekordet utgör dock inte den högsta höjden som nåtts med en motorcykel, eftersom det gällande höghöjdsrekordet med motorcykel tillhör Gianfranco Bianchi som år 2015 nådde 6,471 meter på en Suzuki RM-Z450. Däremot är det nya rekordet den högsta höjden som officiellt nåtts med en tvåcylindrig motorcykel.

 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser