Toby Price vann Dakar 2019 – trots fraktur

Årets Dakar har verkligen varit dramatiskt på många sätt och vis. Sällan har racet varit så här jämnt. Efter 5182 kilometer i Dakar skiljde det endast EN MINUT mellan Toby Price (KTM) och Pablo Quintanilla (Husqvarna) inför den sista sträckan som mätte 112 kilometer. Pablo var den som jagade och satte givetvis tempot extremt högt. Toby är ingen lätt kille att köra ifrån även om han har problem med en fraktur i höger handled. 
– Jag har haft fruktansvärt ont stundtals. Två gånger under loppet funderade jag på att bryta, men jag insåg samtidigt att jag låg för bra till för att göra det, konstaterade Toby igår under en intervju med Mike Chen på Red Bull TV. 
Pablos satsning mot guldet betalade sig dock inte. Han kraschade hårt och tappade viktiga minuter. Istället kunde Mathias Walkner, som låg trea med fem minuter fram till Pablo Quintanilla, gå förbi och Husqvarna-föraren fick istället nöja sig med en tredjeplats.

Ni har kunnat följa dramatiken här på sajten med våra dagliga uppdateringar med video och det är sällan som det varit så många märken med i toppen och extremt jämna tider. Det har varit tekniska sträckor men ett betydligt kortare rally än tidigare. Förarna i toppen har maxat sina insatser och det har bevisligen gått hårt åt materialet då fler toppförare fick bryta med maskinproblem.

KTM å sin sida har onekligen en segersvit i loppet som närmast blir pinsam för övriga märken. 18 raka segrar i världens tuffaste offroadlopp imponerar. 

När det gäller damerna så vann inte helt oväntat Laia Sanz tämligen ohotat. Mycket imponerande var dock att hon slutade på en 11:e plats totalt. 

Annons

Annons