Mercedes-AMG köper 25% av MV Agusta

Ända sedan Mercedes partnerskap med Ducati las ner och Borgo Panigale istället köptes av Audi har det ryktats om en ny motorcykelinvestering från Mercedes. Strax innan EICMA har italienska MV Agusta nu offentliggjort affären – Mercedes-AMG köper 25 procent av MV Agusta. 

Priset är inte offenligt, men tysk media har tidigare rapporterat att det handlar om 30 miljoner euro – vilket skulle värdera MV Agusta till 120 miljoner euro. På samma sätt som Ducati egentligen blev köpt av Lamborghini och inte Audi så är det Mercedes AMG-division som köpt andelen i MV Agusta, inte Mercedes. Detta har med stor sannolikhet att göra med de nuvarande utsläppskraven, vilket bland annat ser till ett företags utsläpp per fordon – något en motorcykeltillverkare bidrar till att sänka. 

Det här är för MV ett stort steg i det italienska företagets utveckling. På senare år har tillverkaren exploderat, både ekonomiskt och utbudsmässigt. Partnerskapet kommer hjälpa MV fortsätta utvecklas och att i framtiden kunna bli ett stort företag att räkna med. Under november förväntas affären godkännas av berörda myndigheter.