Eldrivna Arc Vector sätts i produktion

Wales-baserade företaget Arc har meddelat att deras avancerade elmotorcykel Vector, som presenterades på internationella motorcykelmässan EICMA i slutet av november 2019, kommer att sättas i begränsad produktion om 399 enheter, till att börja med. Prislappen landar på 90 000 brittiska pund, motsvarande närmare 1,2 miljoner svenska kronor.

Den eldrivna caféracern ska gå in i full produktion i slutet av 2020 med 399 enheter, som ska byggas i takt med att eventuella beställningar droppar in, under de första 18 månaderna. Den här revolutionerande motorcykeln kommer med ”Human Interface Technology”, toppmodern ” monocoque”-ram och svingarm av kolfiber, banbrytande navstyrning, kraftiga battericeller, specialtillverkade bromsar och fjädring samt racerinspirerade hjul.

I centrum av Vector återfinns dess geniala batteri-bärande kolfiber-”monocoque”-ram. Enkelhet är nyckeln till dess design och motorns vikt är batteriet lätta. Motorn och batterienheten (Samsung 21-700 batterier) är strukturellt integrerade hos kolfiberramen, vilket ska göra chassit mycket stadigt.

Arc kommer att utveckla sin egentillverkade svingarm av kolfiber, i samarbete med MotoGP-tillverkaren Riba, vilken ska möjliggöra lateral flex för optimalt med stabilitet, grepp och smidighet. Den omfattande användningen av kolfiber och andra exotiska material, ska bidra till att hålla nere maskinens totala torrvikt, vilken uppges landa på 220 kg.

Noll till 100 kilometer i timmen lär gå på tre sekunder och topphastigheten blir 200 km/h. Ingen koppling, inga växlar, bara du och vägen. Massivt vridmoment på 148 Nm, antispinn, ABS-bromsar, variabla dynamiska lägen och Heads-Up Display- och ett så kallat ”haptic” alarmsystem ( som i ett tidigt skede ska varna för olika trafikfarliga situationer) ska enligt Arc göra Vector-körupplevelsen unik, säker och fullständigt euforisk.

Arc Vector – Snabba fakta:

Motor: 399-volts elmotor

Prestanda: 133 hästkrafter

Vridmoment: 148 Nm

Vikt: 220kg (”torrvikt”)

Sadelhöjd: 840mm

Pris: £ 90,000 (vilket motsvarar cirka 1,2 miljoner svenska kronor)

Räckvidd per laddning (km):

Urban: 623

Ex.Urban: 370

Kombinerat: 435

%d bloggare gillar detta: