Nya Triumph Speed Triple – En biffig trea!

Triumph har idag på allvar tagit upp kampen mot sina Europeiska kombattanter i kategorin streetfighters, eller power nakeds som vi brukar säga. En hårig best på hela 180 hästar, vilket är 30 (!!) fler än föregångaren, parat med lättfotade 198 kilo fulltankat lovar mycket gott. Nya Speed Triple RS är hela 10 kilo lättare än sin föregångare där hela sju kilo har sparats enbart på motorn.

Vi talar om en helt nyutvecklad motor på 1160 kubikcentimeter men som har mindre yttermått än den gamla 1050:n. Mer högvarvig, mer effekt, mer vridmoment men utan att förlora den härliga trecylindriga charmen som gett oss glädjevibbar ända sedan 1994 då ”ur-Speed Triplen” föddes. Maxeffekten nås vid 10 750/min och maxvridet på 125 newtonmeter vid 9000/min.

Chassimässigt är Triumph Speed Triple utrustad med det smarrigaste som går att uppbringa, vad sägs om fullt justerbara Öhlinskomponenter fram och bak och Brembos värsta Stylema-ok. Allt monterat i en kort aluminiumram som tillåter en lång enkelsidig svingarm. På elektroniksidan hittar vi även här det finaste, fem tum stor TFT-display, fem olika körlägen och de bästa körhjälpmedlen. Traction control, quickshifter med mera erbjuds i den nya fullmatade Speed Triplen.
Svenskt pris kommer att hamna på 185 500 kronor och kommer finnas hos din lokala Triumphhandlare i mitten av Mars.
Lite fler läckra bilder i nedan galleri och filmklipp.

Annons

Annons

Senaste utgåvan