Ny undersökning visar ökat säkerhetsmedvetande hos mc-förare

Antalet döda och svårt skadade i mc-olyckor är de lägsta på 20 år. Det visar statistik från Sveriges MotorCyklister. Svedeas färska undersökning Mc-kollen visar också att säkerhetstänket bland bolagets kunder har ökat.

Antalet polisrapporterade mc-olyckor med döda eller svårt skadade visar en positiv trend de senaste åtta åren. År 2003 skadades 399 personer svårt och 2007 dog 60 personer. Att jämföras med 2019, med 27 döda och 208 svårt skadade (preliminär siffra).

– Det är förstås glädjande att vi ser en nedgång i de här dystra siffrorna. Till stor del en följd av utvecklad och förbättrad teknik, som ABS-bromsar och bättre säkerhetsutrustning – men även ett ökat säkerhetsmedvetande hos mc-förarna, säger Stefan Karlsson, produktchef för mc-försäkringar på Svedea.

Ökat säkerhetstänk hos Svedeas mc-kunder

Lagom till MC Mässan 2020 i Göteborg släpps Svedeas årliga undersökning Mc-kollen. Undersökningen – som 15 000 svarade på – visar flera intressanta resultat som kan kopplas till antalet mc-olyckor med svåra skador eller dödsfall som följd. Bland annat har andelen som byter hjälm vart 3–5 år ökat med 6 % jämfört med 2019. Ytterligare en glädjande siffra är andelen mc-åkare som använder airbagväst. Ökningen sedan 2018 är ca 57 %.

– Vi har propagerat både för tätare byte av hjälm och att använda airbagväst och vill gärna tro att det har en viss del i ökningen. Användandet av airbagväst har visserligen gått från låga siffror, men trenden är tydlig, avslutar Stefan Karlsson.

SMC: Statistik över dödade och svårt skadade i mc-olyckor.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser