Norton på väg tillbaka

De ekonomiska rättigheterna till det legendariska brittiska mc-märket Norton har efter femton år återgått till Storbritannien.
Det är den brittiska affärsmannen Stuart Garner som har köpt rättigheterna till varumärkena Norton, Manx, Atlas, Commando och Dominator. En intervju med honom kunde ni läsa i Bike 2.09.

Norton Racing Ltd är sedan ett drygt år sysselsatt med utvecklingen av en ny racer med wankelmotor och parallellt med den också en modell för serieproduktion. En gatmodell. Ja, du läste rätt!

Modellbeteckningen är intakt: NRV 588. Enligt företagets websajt kommer serietillverkningen av gatversionen starta i början av 2009 och en första serie om 200 exemplar rullas ut ur fabriken, som ligger vid Donington Park, till sommaren. Någon prislapp på dessa är ännu inte satt.

I maj ställer Norton upp i Isle of Man TT för första gången sedan 1994 och man gör det med 20-årige Michael Dunlop, bortgångne Joey Dunlops son, i sadeln.

Nortons claim to fame i racingsammanhang i modern tid är framför allt Steve Hislops seger på Isle of Man 1992. Man vann även ett antal nationella mästerskap i början av 90-talet med den elakt svarta John Player Special-sponsrade wankelracern: ”Handbuilt with pride in Britain”.

Norton NRV 588
2-cylindrig wankelmotor
588 cc
170 hk /11 500 varv
130 kg (torrvikt)
Bränsleinsprutning, variabelt insug
Fly-by-wire
Gaffel och stötdämpare från Öhlins
Radiellt monterade bromsok från AP Racing systems
Dymag 16,5-tumsfälgar

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser