MotoGP: Kalabalik i Argentina

Det var dramatiskt redan innan starten gick inför säsongens andra race i MotoGP. Platsen var Termas de Rio Hondo-banan i Argentina och vädret var mycket osäkert.

Efter att startfältet tagit sig runt banan innan start upptäckte förarna att den var på väg att torka upp helt. Det skulle bli ett race på torr bana vilket innebar att hela startfältet kastade sig in depån för att byta till slickskittade maskiner.

Alla utom australiensaren Jack Miller, Pramac Ducati-föraren som skrällt under kvalificeringen och tagit pole position. Han hade redan slicks på och kunde tryggt sitta kvar på cykeln medan de andra förarna trängdes i depån.

Att byta cykel i ett så här sent skede innebär att du måste starta från depån. Men eftersom att det skulle vara en allt för stor säkerhetsrisk att låta alla förare, utom Jack Miller, starta från depån tog tävlingsledningen ett uppseendeväckande beslut. Hela startfältet fick starta ett par rader längre bakom Jack Miller som bestraffning för sitt sena beslut.

Efter det inledande besiktningsvarvet råkade Marc Marquez köra motorstopp på sin Repsol Honda på gridden. Efter ett desperat försök lyckades han putta igång maskinen men fick klara anvisningar att gå in i depå och starta därifrån av funktionärerna. Spanjoren trotsade och körde hojen mot banriktningen och parkerade på sin plats i startfältet.

Starten gick och Jack Miller var som väntat helt ohotad in första sväng men snart hade han Dani Pedrosa hack i häl som i sin tur jagades av Johann Zarco. Marc Marquez tog snart tredjeplatsen från fransmannen och körde sedan om Dani Pedrosa i färd med att komma upp i sitt rysligt snabba tempo.

Johann Zarco körde ihop hårt med Dani Pedrosa i ett försökt till en omkörning på innern i en av de långsammare kurvorna. Dani Pedrosa tvingades ut i vätan och gick på gasen för tufft, en elak highsider kastade honom ur sadeln och tvingade honom att bryta racet.

 Marc Marquez vinkades in för ett Ride Through-straff efter sina överträdelser innan racet. Hans hopp om att vinna grusades men när han kom ut ur depån i slutet av startfältet var han fast besluten att köra upp sig så fort han bara kunde. Och det gick vilt till.

Han tryckte sig förbi Aleix Espargaro som fick styra ut sin Aprilia brett ur spår men som åtminstone inte kraschade. Den brutala omkörningen bestraffades och tävlingsledningen meddelade de att Marc Marquez skulle släppa en placering. Det gjorde han men han var snart på vild jakt igen.

Under en kort period tog Suzuki-föraren Alex Rins över ledningen från Jack Miller och det bjöds på fin racing mellan förarna som vi inte är vara att se fightas om förstaplatsen. Men de trasslade till det för sig i stridens hetta och lämnade utrymme för Cal Crutchlow och Johann Zarco att ta över striden om vinsten.

Bakom dem tampades Andrea Dovizioso och fabriksförarna från Yamaha. Den spanska vilden Marc Marquez närmade sig snabbt bakifrån. Han tog sig förbi Andrea Dovizioso relativt odramatiskt. När det var Valentino Rossis tur tog det däremot stopp. Italienaren fick känna på samma behandling som Aleix Espargaro fått några varv tidigare. Dessvärre slutade Valentino Rossis färd på gräset i en krasch medan Marc Marquez försvann vidare i jakten på ännu en placering.

I toppen bröt Johann Zarco och Cal Crutchlow loss från Alex RIns och ännu en bit lägre bak hängde Jack Miller kvar. Den brittiska privatföraren Cal Crutchlow kämpade stenhårt med att hålla fransmannen bakom som sig och lyckades, det blev hans andra vinst i karriären. Marc Marquez å andra sidan rullade över mållinjen med ytterlige en bestraffning, 30 sekunder tillägg blev notan för att ha boxat av Valentino Rossi av banan.

 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser