Medical Card i hjälmen kan rädda liv

I samband med att motorcykelsäsongen drar i gång skickar Sveriges MotorCyklister, SMC, ut Medical Card till alla medlemmar. På kortet fyller föraren i information om sin medicinska status och lägger det i hjälmen. Det gör att räddningspersonal enkelt kan ta del av viktig information för att ge snabb och adekvat vård i händelse av olyckor. SMC har nu skickat ut 750 000 Medical Card till svenska motorcyklister. 

Medical Card lanserades ursprungligen av MC-förare i ambulanskårerna i USA och Storbritannien. SMC gillade idén. Därför gjorde SMC en svensk variant och skickade ut den till samtliga medlemmar. Mottagandet var varmt. 2022 är det elfte året i rad då SMC sänder Medical Card till alla medlemmar.  

-Trafikverket har konstaterat att fyra liv kan sparas varje år genom att personer som råkat ut för en olycka får snabb och rätt hjälp. Det var orsaken till att SMC började dela ut Medical Card till våra medlemmar. Det är helt fantastiskt att vi elva år senare skickat ut hela 750 000 Medical Card, säger SMC:s generalsekreterare Jesper Christensen.

I försändelsen till SMC:s medlemmar finns även en klisterdekal. Det ifyllda kortet placeras mellan hjälmens skal och stoppning medan dekalen som visar att det finns ett kort i hjälmen fästs utanpå hjälmen. Kortets innehåller information om en motorcyklists eventuella sjukdomar, allergier, medicinering, kontaktuppgifter till anhöriga och annat som kan vara av värde vid en eventuell olycka. Genom informationen kan kortet ge livsavgörande information till räddningspersonal snabbt.  Samtliga regioner, kommuner, polisregioner, räddningstjänster, ambulanskårer och larmoperatörer har fått information om Medical Card.

-SMC har bara fått positiva kommentarer från både de som arbetar med räddningsverksamhet och motorcyklister. Även andra grupper har hört av sig och vill ha korten, till exempel cyklister, skridsko- och slalomåkare och andra som använder hjälm. Det är vi stolta över och självklart delar vi gärna idé Medical Card med andra organisationer, avslutar Christensen.

Annons

Annons

Senaste utgåvan