KTM 890 SMT, bantest och video!

890 SMT, busig banhoj!
Foto: Michael Grundell

I aktuella Bike 6, som ligger ute i butik nu, kan ni läsa om vår provkörning av KTM 890 SMT. En härlig hoj med mängder av körglädje som vi fick avnjuta på härliga Sardinnska bergsvägar. I provkörningen kan man läsa att jag ställde mig lite frågade till om motoreffekten skulle räcka till under bankörning. Nu har vi svaret! Som första media kan vi ge en kort rapport från ett körpass med KTM 890 SMT på Gelleråsen Arena i Karlskoga. Vi avslöjar det direkt, Ja! Effekten räcker till på en bana. Speciellt våra svenska banor som är lite kortare och inte har den där allra högste toppfarten. På Gelleråsens raka kom jag nästan upp i 220 km&/h vilket får anses som godkänt och inte långt ifrån den 890 Duke R som jag lagt många pass med på Gelleråsen.

890 SMT on track, bekväm, lättkörd och rolig!

På 890 SMT känner man sig hemma direkt, så lättkört och enkelt, och med en snäll motor som hela tiden har tillräcklig effekt för att genera både en och annan ”plastraket”. Man får hänga av hojen ganska mycket då de lågt monterade fotpinnarna annars lätt tar i marken vid forcerad körning. När vi stramade upp chassiet från ”street” till ”Sport” blev hojen fast och fin och slutade gunga vid acceleration. Detta var aldrig något problem under landsvägskörningen på Sardinien, utan sådant kommer först vid avancerad bankörning. Tacksamt att 890:n svara så fint på fjädringsjusteringen och att alla värden för retur- och kompressionsdämpning går att läsa sig till på en praktiskt placerad fusklapp under sadeln. Fjäderförspänningen bak justeras enkelt med ett handvred vilket är praktiskt då man tar med sig en passagerare eller lite extra packning.

Nästan 220 km/h i toppfart på Gelleråsen.

Bromsarna, som många anser vara ”billiga”, kommer direkt från donatorn, 890 Adventure R och ger ett superfint klipp som ej mattas av, ens efter ett stenhårt pass på Gelleråsen. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att KTM fyller arvet efter 990 SMT på ett superbt sätt, även under bankörning. En kul och lättkörd modell med stort användningsområde!
Nedan bjuder vi på ett litet videoklipp efter min första dag på Sardinien. Och, som sagt, den fulla provkörningen hittar ni i Bike 6.

Kul bandagshoj som även duger för ett touringuppdrag.

Annons

Annons

Senaste utgåvan