EU-pris till kvalitetsmärkning på MC-utbildning

Nyligen gav den europeiska transportkommissionären Violeta Bulc utmärkelsen Road Safety Charter till initiativet European Motorcycle Training Quality Label. Det är en europeisk kvalitetsmärkning för motorcykelutbildning.  Det är en frivillig certifiering som är öppen för alla utbildare. I Sverige är Sveriges MotorCyklister, SMC,  den enda utbildaren som fått kvalitetsstämpeln.

Priset Road Safety Charter delas ut till inspirerande och innovativa initiativ som bidrar till att förbättra trafiksäkerheten och rädda liv på Europas vägar. Nyligen fick MC-tillverkarna ACEM, den globala MC-organisationen FIM och tyska DVR ta emot priset för sitt arbete med att certifiera MC-utbildning. Syftet är att hjälpa motorcyklister att hitta de bästa fortbildningarna i Europa. Systemet lanserades 2016 och idag finns 29 utbildningsprogram i Österrike, Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Spanien och Sverige.

-Vi är tacksamma att European Motorcycle Training Quality Label har inrättats som ett svar på vår önskan om frivilliga åtaganden för ökad säkerhet. Det finns många utbildare i Europa och kvalitetsmärkningen hjälper motorcyklister att hitta de bästa, sa EU-kommissionär Violetta Bulc i samband med prisutdelningen.

-Att få ta emot denna utmärkelse från EU är ett underbart erkännande av den frivilliga fortbildningen som görs av motorcyklister. Det är också ett bevis på att organiserad fortbildning av motorcyklister har en stor betydelse för trafiksäkerheten och måste uppmuntras av beslutsfattare och myndigheter, säger Jesper Christensen, generalsekreterare i SMC och även engagerad i FIM.

-Jag är mycket glad för att vi motorcykelleverantörer har en del i detta pris. Kvalitetsmärkningen är ett viktigt kvitto i vårt arbete med en tydlig säkerhetsstrategi för oss som kör på två hjul. Det är också ett utmärkt exempel på hur samarbetet mellan fordonsleverantörer och motorcyklisternas organisationer kan ge positiva resultat, säger Niklas Kristoffersson, VD för moped- och motorcykelbranschen i Sverige.
 

SMC School arrangerar varje år omkring 300 kurser med 15 000 deltagarplatser årligen. SMC School har under årens lopp utbildat och fortbildat egna instruktörer och resurspersoner, utvecklat kursplaner och hela koncept och sedan översatt detta till engelska inför certifieringen. Till största delen har detta bekostats av medlems- och deltagaravgifter. Kvalitetsstämpeln betyder att alla deltagare kan känna sig trygga i att gå på kurs med SMC School.

Läs mer på www.svmc.se/school

Annons

Annons

Senaste utgåvan