Ducati Panigale V4 2023  får elektroniska uppdateringar

Ducati har presenterat en uppdatering av elektroniken hos företagets Panigale V4-serie för 2023.

Uppdateringarna kommer bara ett år efter avslöjandet av tredje generationens fyrcylindriga sporthoj på 213 hk och består av ny motorbroms-kontroll, plus en mer omfattande förfining av quick shifter och antispinn-systemet.

Dessa uppdateringar, tillgängliga hos alla Panigale V4, V4 S och V4 SP2 2023-modeller, kommer också att vara tillgängliga för alla ägare av Panigale V4, Panigale V4 S och Panigale V4 SP2 2022 genom ett enkelt arbete som kan utföras hos auktoriserade Ducati-verkstäder från och med slutet av juli 2022.

Med början på stoppkraften får de nya maskinerna Ducatis Engine Brake Control Evo 2-programvara, som har tre valbara nivåer med olika växel-för-växel-kalibreringar för respektive läge.

När belastningen på bakhjulet ökar, appliceras mer motorbromsning – vilket innebär att den bör vara minst markant vid initial kraftig inbromsning och sedan öka i intensitet när du når mitten av en kurva. Detta har gjorts för att förbättra stabiliteten och minska risken för bakhjulslåsningar.

Ändringar har också gjorts för att förbättra smidigheten hos quickshiftern vid full och partiell gas, vilket kan ge tydliga fördelar inte minst under en härliga dag ute på banan.

Istället för att stoppa bränsleinsprutningen för ett kort ögonblick i samband med en växling med partiell gas, fördröjer det nya systemet tändningsintervallen – vilket innebär att växlingar görs utan att motorn ”stängs ner” för en mjukare växling. Systemet har också designats för att erbjuda ännu bättre stabilitet mellan växlingar vid full gas.

Det har också skett justeringar av kylfläkten för att försöka hålla värmen borta från föraren. Bolognabyggda V4-sporthojar har alltid kämpat med detta och kan orsaka obehag vid lägre hastigheter under varma dagar. För den extra precisionsnivån finns har också skett ytterligare finjusteringar av ride-by-wire och traction control-systemen.

Som pricken över i kommer 21 Ducati-förare från MotoGP och superbike-racingen att tävla mot varandra vid Misano i ett uppvisningsrace i samband med World Ducati Week 2022 med den uppdaterade V4, såväl som tvåcylindriga Panigale V2. Evenemanget äger rum 22-24 juli.

Annons

Annons

Senaste utgåvan