Drama i Jerez

Marc Marquez dansar över mållinjen i Jerez med 25 poäng i bagaget, medan flera konkurrenter kammade noll.

MotoGP-racet i Jerez blev ett riktigt drama då Marquez lyckas öppna upp en lucka medan tre konkurrenter (Jorge Lorenzo  i Ducati Teamet, hans teamkompis Andrea Dovizioso och Dani Pedrosa i Repsol Honda Teamet) kraschar ut sig i sväng 6.

Lorenzo tog starten från andra led och ledde framför Pedrosa och Zarco samtidigt som pole position-mannen Cal Crutchlow hamnade utanför spåret och tappade mark. Marquez höll femteplatsen, samma som hans startposition och Alex Rins (Suzuki) på sjätte. Lorenzo satte upp ett hårt tempo med Pedrosa tätt efter. Marquez Ctuchlow och Zarco kämpade om tredjeplatsen. Den sistnämnde fick ett släpp och tappade mark för att sedan falla bakåt.

Sedan vurpade Crutchlow, och Rins gjorde likadant inte långt efter. Under tiden hade Andrea Dovizioso på Ducati jobbat sig fram till tätgruppen.

Iannone tog sin tredje pallplats för Suzuki – för första gången på tio år.

Med 16 varv kvar gör Marquez sitt drag, gled förbi Lorenzo för att ta över ledningen, medan DesmoDovi och Pedrosa försökte hitta en väg förbi nummer 99. Efter några attacker lyckades Marquez dra ifrån, samtidigt som racets mest överraskande händelse inträffade – de tre förarna kolliderade och kraschade ut allihopa. Dovizioso bromsade ut sig bredvid Lorenzo som vek in mot kurvans mitt och kolliderade med Pedrosa så illa att den sistnämnda gjorde en hög highsider och alla tre hamnade i grusfållan.

– Vi hade maximal otur kommenterade Lorenzo efteråt. Vi är alla tre normalt förare som kör väldigt snyggt. Pedrosa hade samma uppfattning, medan Dovi var lite mer kritiskt och menade att både hans teamkompis och Pedrosa gjorde misstag som ledde till kraschen.

Zarco på femte plats trodde inte sina ögon då han plötsligt låg tvåa och bara behövde koncentrera sig på att hålla sin position in i mål. Iannone på Suzuki låg trea men Danilo Petrucci och Valentino Rossi tog in och det såg ett tag ut som att det skulle kunna bli en kamp om sista pallplatsen.

Prisutdelningen med Zarco Marquez och Iannone (från vänster).

Men på sista varvet bet Iannone ihop och lyckades få en lucka, Petrucci tog fjädre och Rossi femte plats. Rossi hade i och med den här tävlingen totalt nu kört samma distans i race, som ett helt varv runt jorden.

– Jag är nöjd med femteplatsen, med tanke på de tekniska svårigheter vi har haft. Det här är det tempot vi klarar just nu. Tempot är högre än i fjol, men inte snabbt nog för att kunna kämpa om en plats på prispallen. Yamaha måste hjälpa oss nu och jag hoppas att vi kan få ordning på allt inom en ganska snart framtid, kommenterade Valentino Rossi.

Längre bak chockade finländaren MIka Kallio de etablerade KTM fabriksförarna genom att slå dem båda och ta en hedrande tiondeplats.

En ny man toppar nu poängtabellen och det är racevinnaren Marc Marquez, med fransmannen Zarco som tvåa inför sitt hemmarace, den 20 maj på Le Mans.

Poängställning i MotoGP efter JerezPDF

Pos. förare märke land poäng
1 Marc MARQUEZ Honda SPA 70
2 Johann ZARCO Yamaha FRA 58
3 Maverick VIÑALES Yamaha SPA 50
4 Andrea IANNONE Suzuki ITA 47
5 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 46
6 Valentino ROSSI Yamaha ITA 40
7 Cal CRUTCHLOW Honda GBR 38
8 Jack MILLER Ducati AUS 36
9 Danilo PETRUCCI Ducati ITA 34
10 Tito RABAT Ducati SPA 24
11 Dani PEDROSA Honda SPA 18
12 Alex RINS Suzuki SPA 16
13 Franco MORBIDELLI Honda ITA 13
14 Pol ESPARGARO KTM SPA 13
15 Alvaro BAUTISTA Ducati SPA 12
16 Hafizh SYAHRIN Yamaha MAL 9
17 Takaaki NAKAGAMI Honda JPN 9
18 Aleix ESPARGARO Aprilia SPA 6
19 Mika KALLIO KTM FIN 6
20 Jorge LORENZO Ducati SPA 6
21 Scott REDDING Aprilia GBR 5
22 Bradley SMITH KTM GBR 3
23 Karel ABRAHAM Ducati CZE

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser