BMW visar upp konceptmodellen R20

BMW har visat upp på en helt ny R20-konceptmaskin under historiska Concorso d’Eleganza Villa d’Este-showen vid Comosjön, vilket tyder på att en ny roadster kan vara på väg.

BMW R20-konceptet är en motorcykel som imponerar med ett kraftfullt utseende i en avslappnad gentlemanstil, i kombination med klassisk design och utmärkt ingenjörskonst.

Den uttrycksfulla tanken är centrerad kring Big Boxer-motorn som epicentrum för körglädjen och presenterar sig som en skulptur, bakdelen är reducerad till minimum för att framhäva de rena linjerna och motorcykelns kraft.

Chassit är helt nytt och utgör ryggraden med en svart huvudram gjord av krom-molybden stålrör. Bakhjulet med dess gjutna fälg mäter 17×6,25 tum, på vilket ett däck i dimensionen 200/55 är monterat, och ett 17″ trådekerhjul med svarta ekrar och däckdimensionen 120/70 fram.

BMW R20-konceptet kombinerar tradition och modernitet. Den beprövade BMW Paralever ses här i en ny tvåarmad variant, där svingarmen är av krom-molybdenstål och Paralever-staget är tillverkat av aluminium, precis som de två frästa hållarna för bakhjulsaxeln. 

Den exponerade drivaxeln, konceptuellt övertagen från R18 – den visuella höjdpunkten hos de välkända R 18-modellerna – har förkortats för integration i roadster-arkitekturen. 

På plats sitter även fullt justerbara Öhlins Blackline-komponenter fram och bak. Den grundläggande fordonsgeometrin har en styrhuvudvinkel på 62,5°, samt en hjulbas på 1 550 mm. Radiellt monterade bromsok från ISR fram och bak tar hand om retardationen – med sex kolvar per ok fram och fyra kolvar bak. Dessutom sitter ett 2-i-2 avgassystem på plats.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser