Actionspäckat MotoGP på Mugello

Spänningen hängde i luften inför helgens MotoGP på italienska Mugello. Solen sken och det var Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) som tog ledningen in i kurva 1 men Bagnaia var fast besluten att leverera på hemmamark, och den italienske Ducatiföraren tog över ledningen vid nästa kurva och drog ifrån. Där bakom attackerades australiensiske KTM-föraren av en hop av förare under ledning av Marini och Marc Marquez (Repsol Honda Team).

Bagnaia korsade start- och mållinjen för det första varvet 0,4 s före Prima Pramac-maskinen med Martin bakom styret, som hade tagit sig förbi Miller, och australiensaren var nu under hård attack från en kö av andra förare, ledda av Marini och Marc Marquez (Repsol Honda Team).

Med 21 varv kvar att köra hade Alex Marquez (Gresini Racing MotoGP) en galen körning in i kurva 1 och forcerade fram genom startfältet. Både han och Miller tvingdes ut brett, vilket tillät Marini och Marc Marquez att ta över tredje- respektive fjärdeplatsen, och Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) var också med där i gruppen.

Racet började stabilisera sig en aning allt eftersom varven tickade iväg och det var Bagnaia som ledde med ett konsekvent övertag på 0,4s över Martin som höll sig inom segerstrid. 1.5 sekunder längre bak pågick en intensiv kamp om sista pallplatsen med Marini främst och Marquez-bröderna tätt där bakom.

Marc Marquez pressade sin Honda-maskin tills spanjoren drev ut brett vid sista böjen och kraschade ut ur racet med 17 varv kvar.

Detta spridde ut startfältet en aning där Marini fick lite extra andningsutrymme till Alex Marquez på 4:e och Johann Zarco på femte plats.

Bagnaia fortsatte att avverka snabba varv uppe i täten, och italienaren kontrollerade racet och höll Martin på armlängds avstånd fram till den rutiga målflaggan. Martin räckte inte riktigt till för seger men körde hem en viktig andraplacering.

Kampen om den sista pallplatsen var i full gång med 11 varv kvar när Alex Marquez körde upp sida vid sida med Marini in i kurva 1, och drog den perfekta blockpassningen för att degradera italienaren till P4 där Zarco också väntade på att kasta sig förbi.

Marini fortsatte att lägga pressen på Alex Marquez, och kort därefter kraschade spanjoren ut ur Italiens Grand Prix när han gjorde sällskap med sin bror i en av Mugellos grusfällor.

Sex varv kvar och Zarco gjorde Marini väl medveten om sin närvaro när han gjorde ett vackert drag i sista kurvan för att passera Marini ut på startrakan. Italienaren kom direkt tillbaka i fransmannens slipstream och återtog 3:e-platsen i kurva 1.

Zarco gick dock omedelbart till motattack på VR46-föraren och vred lite extra på gasen i ett försök att bryta sig loss från Marini.

Fransmannen fortsatte med att göra precis det han är bäst på, och med en sen attack seglade han iväg från Marini för att säkra dubbla Pramac-pallplatser på teamets hemmabana.

Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) satte det nya topphastighetsrekordet i MotoGP på lördagen och slutade söndagens race, främste icke-Ducati, på femte plats, före Aleix Espargaro (Aprilia Racing) på sjätte plats och KTM-teamkompisen Jack Miller som sjua.

Efter en fruktansvärd start på racet för Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) låg han på P8 med 15 varv kvar. Italienaren använde sedan sin Ducati-kraft för att avancera förbi Aleix Espargaro på start-mål-rakan, men Espargaro tog sig senare tillbaka förbi italienaren och VR46-föraren körde slutligen i mål på 8:e plats.

Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) avslutade på P9 med Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP) som rundade av topp-10 före sin teamkamrat Fabio Quartararo.

Det var en fantastisk helg för Francesco Bagnaias förhoppningar om en mästerskapsseger 2023, som nu innehar en ledning på 21 poäng över Bezzecchi. 

Nästa MotoGP – Grand Prix Deutschland körs nästa helg med action på Assen bara en vecka senare. 

Topp 10 – MotoGP – Mugello 2023

1. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team)
2. Jorge Martín (Prima Pramac Racing) – +1.067
3. Johann Zarco (Prima Pramac Racing) – +1.977
4. Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) – +4.625
5. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) – +8.925
6. Aleix Espargaró (Aprilia Racing)- +10.908
7. Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) – +10.999
8. Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) – +12.654
9. Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) – +17.102
10. Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP™) – +17.610

Annons

Annons

Senaste utgåvan