1 av 3 använder inte blinkers

Riksförbundet M Sveriges lokalklubbar har undersökt användningen av körriktningsvisare i trafiken runtom i landet. Av 13 000 kontrollerade trafikanter var det 1 av 3 (34 procent) som inte använde blinkers när de ändrade färdriktning. Sämst var trafikanterna på blinkersanvändningen ut ur cirkulationsplatser, så kallade rondeller.

– Det är slarvigt att inte använda blinkers. Det kan få stora konsekvenser för såväl föraren som medtrafikanterna. Är man tydlig och kör säkert så bidrar man till ökad trafiksäkerhet. Det gynnar alla som vistas på våra vägar, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

I korsningar missade 21 procent av trafikanterna att använda blinkers, medan efterlevnaden var sämre i cirkulationsplatser där hela 4 av 10 (41 procent) använde blinkers på felaktigt sätt eller inte alls.

– Många är osäkra på hur man ska använda blinkers i rondeller men egentligen finns endast ett val av körriktning när du kör in i en rondell. Därför behöver du inte ge tecken vid infart. När du byter körfält eller annars flyttar dig i sidled ska du ge tecken. När du kör ut ur cirkulationen ska du blinka till höger.

Bruket av blinkers har ökat något sedan förra undersökningen 2020. Då felade 38 procent av trafikanterna i användningen av körriktningsvisare.

Fakta om undersökningen

Undersökning har utförts av 11 av M Sveriges klubbar och avdelningar på 18 orter runt om i landet. Undersökningen genomfördes under april och maj 2022.

Sammanlagt ingick 12 982 trafikanter i undersökningen som omfattar förare av: personbil, taxi, buss, lastbil, mc och cykel.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser