Two Bikers One World föreläser hos Carlbarks Motor

Äventyrarna Two Bikers One World kommer till Carlbarks Motor i Kumla nu på lördag 1 februari kl 14.00. Du är välkommen att komma och lyssna på deras föredrag.

Petra och Anders Stridfeldt bestämde sig en dag för att kliva ur ekorrhjulet och ta tag i en gammal dröm, att köra mc jorden runt. Nu fem år, sjuttiotvå länder och nära nog 17.000 mil senare berättar de om den många gånger strapatsfyllda färden. Nej, det har absolut inte varit en resa på breda autostrador med slät och fin asfalt. Inte nog med det, resan har kantats av sjukdom och en hel missöden.

Petras och Anders resa tog sin start en kall och gråmulen dag i maj 2013. Då åkte de iväg med målsättningen att försöka köra jorden runt. Så blev det nästan men inte riktigt:

–Under de första tre och ett halvt åren var vi tvungna att flyga hem under ett par månader då min pappa tyvärr gick bort och när vår son gifte sig, berättar Petra.

Paret tog då ett års paus från resandet och jobbade ihop pengar till nästa etapp, Afrika. Den färden blev dock lite ”hattigare”, för Petra blev till att börja med sjuk i Marocko:

–Ja, och så blev jag sjuk på nytt i Senegal och hamnade på ett sjukhus igen, då i akut gallblåseinflammation, men det är en historia för sig…

Siffran 17.000 blir i sig abstrakt, och inte blir det lättare att greppa den om vi tänker den som mil. Mer konkret blir det kanske när vi förstår att det handlar om i runda                slängar 1.642 dagar som de kört. Att två individer mäktar med något sådant är imponerande i sig – men det är faktiskt samma två motorcyklar som varit med dem hela tiden.

 – Så, är det dags för skroten för dem nu?

– Nej, nej, skrattar Anders. Fast ingen lär köpa våra hojar eftersom de har inget värde längre. De får stå någonstans där vi kan klappa om och krama dem den dag vi avslutat vår jordenruntresa …

–  Trygga motorcyklar alltså men har det varit en riskfylld färd?

– Vi har faktiskt inte råkat ut för något som helst av våld. Visst det har det väl blivit lite hotfullt några gånger men vi har klarat oss ur situationen på ett positivt sätt, säger Petra.

– Nej, och det är mycket lättare än vad vi trodde att vara ute så här, menar Anders. Petra blev sjuk i Afrika men det är sådant som händer. Självklart måste man ha en hel del tålamod om man ska ge sig ut på en resa, och det är förstås inte som att köra runt i Sverige, men det är mycket lättare än vad många nog tror. Folk är trevliga överallt!

Trots totalt sett fyra och ett halvt år ute på vägarna har paret Stridfeldt alltså ändå ännu inte riktigt kunnat sätta punkt för sitt äventyr:

–Nu planerar vi att göra ett tredje försök med Afrika, den sista kontinenten vi vill checka av. Vi pratar om att dra iväg senare i vår med målet att nå Kapstaden. Raka vägen är det runt fjortonhundra mil men vi har tänkt oss till Israel först och sedan kryssa oss ned till Sydafrika genom olika länder på Afrikas östra sida, så vi räknar nog med i alla fall tvåtusen mil till innan vi kört färdigt. 

På www.twobikersoneworld.com följer du Petras och Anders Stridfeldts otroliga färd! 

Nu på lördag, 1 februari kl 14.00, håller Petra och Anders föredrag om sina äventyr. på Carlbarks Motor i Kumla. http://www.carlbarks.se/

Foto: Petra och Anders Stridfeldt
Text: Paul Danielsson


Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser