ExploreBike: Yamaha R1

Att som äventyrsåkare ge sig ut på bana med en sporthoj är inte bara ovant utan också fruktansvärt kul. Vanligtvis kör jag min Yamaha Ténéré 700 med full packning till olika destinationer, men nu var det dags att ge mig i kast med en Yamaha R1 på Filip Backlund Track Days i Mantorp.

Varje dag på banan börjar med att FIlip Backlund hälsar välkomna och har en kortare uppstart. Med sin tävlingsbakgrund har han många tips att ge om allt från inställningar på motorcykeln till kurvtagning.

Mantorp från ovan. I depåområdet finns det ett sekretariat med ett mindre fik och catering. Konceptet med Filip Backlund Track Days sker på flera olika banor runt om i Sverige och Finland.

Merparten av deltagarna har egna depåtält men det finns även möjlighet att hyra en plats i paddocken

Under varje dag är det sex stycken körpass om 15 minuter. Detta är precis lagom för att man skall kunna återhämta sig och ladda inför nästa pass.

På Track Days är Däckproffsen och Michelin på plats för att hjälpa alla förare med sina däck. Något av det viktigaste på hojen vid bankörning är däcken och därmed allt från lufttryck till temperatur.

Thomas Carlsson mäter temperaturen på ett av deltagarnas framdäck direkt efter ett av körpassen.

Efter ett par omgångar börjar tekniken att förbättras och tempot ökar så sakteliga. En stor del i bankörningen går ut på att hela tiden utvecklas och att få in ett bra flyt.

Varje körpass avslutas med att gruppen samlas och går igenom passet där alla får med sig ett antal utvecklingspunkter. Det finns grupper för såväl nybörjare som tävlingsförare.

Kajsa Arvidsson (@kajsaracing) är en av de tävlingsförare som kommer till Track Days för att få träning och bantid. Med sin Yamaha R6 tävlar hon i Yamaha R6 Cup Sweden.

Med ett par Michelin Anakee Adventure går det att dra ur min T7 rejält på banan. Stor skillnad från en R1 men likväl riktigt kul!

På Track Days är man välkommen med vilken hoj som helst och det kan varmt rekommenderas att testa att köra på bana då det med stora steg höjer ens förmåga.

För den våghalsige är det även möjligt att åka med bak på Filip Backlund när han kör ett par varv på banan. En lärorik upplevelse…

Läs mer om Track Days på www.filipbacklund.se.

ExploreBike:

ExploreBike är motorcykeläventyrare och skribent på Bike.se. Global Ride är ett projekt med målet att köra motorcykel på alla jordens kontinenter.

Annons

Annons

Senaste utgåvan