Svedea: Allt fler kör med för gammal hjälm

I Svedeas undersökning Mc-kollen 2021 framgår att nästan en av tio hojåkare använder en hjälm som är äldre än sex år. Liksom SMC rekommenderar Svedea att byta hjälm minst vart femte år.

Mc-kollen 2021* visar en del glädjande resultat vad gäller mc-förares säkerhetstänk, till exempel att användandet av airbagväst fortsätter att öka. Dessvärre ökar även andelen som kör med gamla hjälmar jämfört med föregående år.

– Hjälmen är hojåkarens viktigaste skydd. Men hjälmen är också en färskvara som tappar sin skyddande funktion när den utsätts för sol, fukt, stötar och inte minst tid. Därför ställer vi oss bakom rekommendationen att byta hjälm minst vart femte år, precis som SMC och övriga i mc-branschen, säger Stefan Karlsson, produktchef för mc-försäkring på Svedea.

Vart femte år kan dock vara för sällan. Olika material påverkas olika över tid och en hjälm som används mycket kan behöva bytas oftare. Om hjälmen har varit utsatt för islag i samband med olycka bör den bytas omgående.

– När man ska köpa hjälm bör man vända sig till en butik med bra sortiment och ta sig tid att prova. Passformen är viktig och det är tryggt att kunna vända sig till proffsig personal som kan ge råd vid köpet. Tänk på att hjälmen ska vara märkt antingen ECE 22:05 eller ECE 22:06, som är den nya säkerhetsstandarden i Europa, avslutar Stefan Karlsson.

För att få lite guidning i hjälmdjungeln rekommenderar SMC ett besök på SHARP, som sorterar under det brittiska Transportdepartementet. De betygsätter hjälmar utifrån olika säkerhetsaspekter på skalan ett till fem.

Mer fakta om mc-hjälmar

*Fakta Mc-kollen 2021

Undersökningen genomfördes under två veckor i februari i form av en webbenkät som mejlades ut till Svedeas mc-kunder och fick 17 700 svar. Resultatet finns publicerat här.

Annons

Annons

Senaste utgåvan