30 år som roadracingförare/teamchef

Henrik Nordgren firade 30-årsjubileum som förare/teamchef vid roadracingens SM-final i Anderstorp. Flera av förarna i hans stall har gjort succé, bl a med wild cards på VM-tävlingar. Text och foto: Bengt Johannesson

Henrik Nordgren firade i Anderstorp i samband med finalen i SM, sina 30 år som först förare, sedan både förare och teamchef och sedan 2005 helt koncentrerad på teamchefssysslan.

Det hela började 1999, då Henrik tillsammans med Björn Gunnarsson var ett team i ett 4-timmarsrace i Karlskoga. De ställde upp med en Yamaha TZ250, som flera ansåg inte skulle hålla distansen ut. Men med nya kolvar i motorn och förbättrade bromsar gick det vägen.

I teamet ingår idag förare som har varit med i princip från början. Redan nämnde Björn Gunnarsson och Anders fd Larsson Richnau samt Daniel Persson. Anders gör inhopp då och då (han kör mest utomlands) medan Daniel är med hela tiden. De båda vårdar 125cc tvåtaktsracingen, som är den enda kvarvarande racingklassen i SM sedan starten 1961.

Det är inte någon ekonomisk vinst som driver Henrik att ha ett team som betalar för att köra med de maskiner han ställer till deras förfogande. Tvärtom, men om han räknar om det han får ta ur egen ficka och slår ut det på den tid han lägger ned, så motsvarar det i medeltal vad en biobiljett kostar.

Henrik är 47 år och anställd hos Scania i Södertälje som chef för en avdelning som sysslar med utveckling av metoder för motorkalibrering. Utvecklingen av hans tävlingsteam går vidare med att få fram unga förare, som kanske kan nå målet att tävla i Moto3 i VM.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: