Oliveira tar MotoGP-seger för Portugal!

En historisk bild: Miguel Oliveiras första vinst i MotoGP och den första vinsten någonsin i stora GP-VM för Portugal.

Vilket race! Återigen ett dramatiskt race på Red Bull Ring i Österrike, där racet rödflaggas efter att Maverick Viñales hoppade av cykeln i en av de snabba svängarna på den kritiserade banan, efter förra helgens drama i samma sväng. Yamaha hade problem med bromsarna och Mavericks frambroms slutade fungera inför en bromsning i över 200 blås. Han räddade sig själv genom att kasta sig av, hojen fortsatte in i räcket och brann upp. Iskallt agerande av Viñales som reste sig upp till synes helt oskadad, även om han rimligtvis borde ha fått något blåmärke efter marksyningen.

KTM ser ut att vara starka i år och efter omstarten är det Pol Espargaro på KTM och Jack Miller på Ducati som ser ut att bli de två som ska göra upp om förstaplatserna, men Miguel Oliveira (också på KTM) kör snyggt och väntar på rätt tillfälle, för att slutligen slå till i en av de sista svängarna innan målgång, då övriga bråkar med varandra och kommer ut lite ur spår, så att Miguel kan smita förbi på insidan.

Tätt, tätt, tätt, tidvis som ett Moto3-race. Två KTM och en Ducati gör upp om pallplatserna.

Vad hände med övriga stora namn? Den regerande mästaren Marc Marques är skadad och vi fick just besked att han blir borta ytterligare tre månader, detta efter att han gjorde ett försök att komma tillbaka förra helgen, men fick ge upp efter några varvs träning.

Ducatis stora namn Andrea Dovizioso har deklarerat att han lämnar Ducati till nästa år och efter att ha vunnit förra helgens race på Red Bull Ring efter omstart kom ”Desmo-Dovi” in på en femteplats den här gången. Totalt ligger han dock tvåa i tabellen, bara tre poäng efter Fabio Quartararo på Yamaha, som imponerade stort i inledningen av säsongen, men sedan inte lyckats riktigt lika bra i Tjeckien och Österrike.

Veteranen Valentino Rossi fick bryta sin första tävling, men tog sedan en pallplats på Jerez, samt en två femteplatser för att nu komma nia i helgen. Totalt ligger Rossi sjua i tabellen, så långt.

Skillnaden mellan årets och fjolårets säsong ser ut vara att ”vem som helst” kan komma på pallen i år, medan fjolårets resultat var mer statiska. Detta ger mer omväxlande och otroligt spännande race. Kul är också att både KTM och Suzuki med Johan Mir och Alex Rins är starka kandidater till prispallen.

Nu ser vi fram emot nästa race den 13 och 20 september då man kör två helger i rad på italienska Misano-banan.

En stolt Miguel Oliveira på väg till prisutdelningen med den portugisiska flaggan på ryggen.

Ställningen i MotoGP efter helgens race på Red Bull Ring i Österrike

Pos.föraremärkelandpoäng
1Fabio QUARTARAROYamahaFRA70
2Andrea DOVIZIOSODucatiITA67
3Jack MILLERDucatiAUS56
4Brad BINDERKTMRSA49
5Maverick VIÑALESYamahaSPA48
6Takaaki NAKAGAMIHondaJPN46
7Valentino ROSSIYamahaITA45
8Joan MIRSuzukiSPA44
9Miguel OLIVEIRAKTMPOR43
10Pol ESPARGAROKTMSPA35
11Franco MORBIDELLIYamahaITA32
12Johann ZARCODucatiFRA30
13Alex RINSSuzukiSPA29
14Danilo PETRUCCIDucatiITA25
15Alex MARQUEZHondaSPA15
16Aleix ESPARGAROApriliaSPA15
17Iker LECUONAKTMSPA13
18Francesco BAGNAIADucatiITA9
19Bradley SMITHApriliaGBR8
20Tito RABATDucatiSPA7
21Cal CRUTCHLOWHondaGBR7
22Michele PIRRODucatiITA4

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser