Filip Backlund på banan igen!

Lördagsracet i Superbike på SM-finalen i Anderstorp. Filip Backlund leder i depåsvängen före den blivande svenske mästaren Alexander Lundh (777), Theo Borglund (48), Jonny Jakobsson (skymd) och Jimmy Palander (90). Text och foto: Bengt Johannesson

Filip Backlund ställde överraskande upp i finalen i roadracing-SM på Anderstorpsbanan Scandinavian Raceway den 12-13 september. Var det en allvarligt menad come back? Nej det var det inte och Filip förklarar:

”För ett par veckor sedan kände jag att det skulle vara kul och köra ett race igen, så jag kontaktade Yamaha-teamet. De var intresserade och ställde Alexander Lundhs reservcykel till mitt förfogande.”

Filip hade inte kört ett race på fyra år, men hur kör han på sina bandagar?

”Där kör jag runt med passagerare på en standarhoj, så någon träning för tävlingskörning blir det inte.”

Filip Backlund i Yamahas depå box i Anderstorp vid Alexander Lundhs reservhoj, som ställdes till Filips förfogande. Inga speciella modifieringar behövde göras på maskinen, trots den ganska stora skillnaden mellan Filips och Alexanders kroppsstorlekar.

Det här var alltså ett högst tillfälligt inhopp i roadracingen, men han saknar inte möjligheter att tävla. Varje år är det engelska team som hör av sig och vill ha Filip med i sina team, men han står emot frestelsen att tacka ja. Med tanke på den skada som avslutade hans karriär och vad som skulle hända vid en ny krasch, så förstår man hans inställning att inte tävla på elitnivå.

Att han fortfarande har kapacitet att hävda sig i SM-sammanhang, visade Filip tydligt i söndagsracet på den regndränkta banan i Anderstorp, då han ett tag var uppe i ledningen av Superbikesheatet.

Annons

Annons