ExploreBike: GGN på Yamaha e-bike

Gotland Grand National firar 40-årsjubileum och först ut på tävlingen var e-bikes. Jag startade med min MORO 07 från Yamaha.

Starten körs samtidigt för samtliga klasser (sportmotion, motion och över 250 W). Alla klasser kör en varvbana på 10 km och tävlingstiden är två timmar. Det är tillåtet att gå ut på ett sista varv fram tills tiden har gått ut.

På väg in i depå för att byta batteri. Reglerna för batteribyte är olika för de olika klasserna men typiskt sett behövs minst ett batteribyte under tävlingen.

Michelin har speciellt framtagna däck för e-bikes med modellen E-Wild. Däcket ger extra punkteringsskydd samt har en särskild gummiblandning för bättre grepp.

På väg in mot målet efter nedfarten från branterna vid eventområdet. Totalt sju varv avverkades på den överlag ”torra” banan. En otroligt rolig upplevelse och en mycket omväxlande bana.

Lerig och väl använd efter drygt två timmars tävling. Yamaha tillverkade världens första elcykel för 30 år sedan, och man visste sannolikt inte då att maskinerna skulle användas på det sätt som de görs idag.

Medalj delas ut till alla deltagare.

På eventområdet finns det en stor mängd utställare och även möjlighet att köpa utrustning som kan behövas som handskar, skyddsglasögon och energidryck.

Hos Yamaha finns det möjlighet att testköra deras e-bike MORO 07 på en speciellt terrängbana vid eventområdet.

Michelin erbjuder möjlighet att testa deras olika däck på endurohojar. Även detta på en slinga bredvid eventområdet. Hojarna är dessutom utlånade från Yamahas enduroteam (Johansson MPE) som kör VM-serien.

Hos Michelin finns ett antal olika däcktyper att känna och klämma på. De har även personal på plats från deras utvecklingsverksamhet för den som vill diskutera däckval.

Imorgon är det dags för nästa race i den nya Adventureklassen med min Yamaha Ténéré 700 World Raid. Hojen är helt i original med tillbehör från Yamaha och däck från Michelin (Starcross 6 medium soft).

ExploreBike:

ExploreBike är motorcykeläventyrare och skribent på Bike.se. Global Ride är ett projekt där målet är att köra motorcykel på alla jordens kontinenter.

www.explorebike.se

Annons

Annons

Senaste utgåvan