ExploreBike: Brittiska öarna (del 1)

Brittiska öarna erbjuder fantastiska vägar för motorcykelåkning och runt varje hörn finns det ett fototillfälle. Denna tvåveckorstur över England, Wales, Irland, Nordirland och Skottland erbjöd självfallet en hel del regn men även kultur och magiska naturupplevelser.

Förberedelserna inför resan påbörjades under vintern med planering av rutter och besöksmål. Allteftersom avresan närmar sig blir det fokus på packning och förberedelser av hojen. Då vi åker två är det extra slimmad utrustning som gäller.

Första stoppet var hos Lillemans MC i Lund för att genomföra en service och översyn av min Yamaha Ténéré 700 World Raid. Hojen är utrustad med bland annat Yamahas packlådor, toppbox, komfortsits för passagerare, hasplåt och centralstöd.

För att få mer ut av resan har vi valt att använda oss av intercomsystem från SENA. Att kunna pratat med varandra ger en ökad trygghet för passageraren, men även roligt småsnack om allt man ser längs vägen.

Deras senaste modell 50C möjliggör att man kan lyssna på musik, ljudböcker och radio. Den är även utrustad med en kamera som gör att man enkelt kan fotografera och filma då man kör.

Första kvällen angörs färjan från Trelleborg till Travemünde. Inträngd mellan lastbilar tar vi oss snabbt upp på däck för att njuta av utsikten under kvällssolen.

När vi på morgonen rullar av färjan i Travemünde börjar temperaturen snabbt att stiga. Första natten är planerad till en camping i utkanten av Amsterdam och temperaturen drar sig upp mot 40 grader. Ingen sovsäck behövdes den natten…

Kanalerna i Amsterdam är otroligt vackra och staden är full av turister. Till följd är det mesta är fullbokat såsom kanalbåtar, museum och restauranger.

Efter att ha lämnat Nederländerna går det snabbt att ta sig genom Belgien till Dunkerque vid den franska kusten. Färjan över till Dover tar drygt tre timmar och blir ett skönt avbrott i värmen.

I Dover möts vi av de fantastiskt vackra vita klipporna. På långt håll ser man hur de tornar upp sig i horisonten och det skimrande gröna vattnet ser otroligt inbjudande ut.

Efter tre dagars transport har vi äntligen nått vårt mål – Brittiska öarna. Första kvällen tillbringas i kuststaden Eastbourne. Hela sträckan från Dover till Eastbourne går längs slingrande småvägar precis vid kustbandet.

Färsk fish and chips på piren sätter punkt för en lång dag i sadeln.

Vi lämnar Eastbourne tidigt på morgonen med målet att ta oss vidare västerut längs kusten mot Land´s End.

Landskapet är böljande och lite då och då dyker det upp fantastiska byggnader och vyer.

Vi stannar till vid Haynes motormusem i Sparkford. De flesta känner till John Haynes genom hans fordonsmanualer.

Museet består av en otrolig mängd olika bilar, bland annat en F1-bil från Williams Racing.

Det kanske mest spektakulära inslaget i samlingen är det så kallade ”Red Room” där han samlat sportbilar från mer eller mindre alla kända bilmärken i kulören röd.

Vi lämnar Sparkford och styr mot ett av världens mest kända landmärken – Stonehenge. Ett otroligt ”bygge” för tiden och mystiken kring platsen och stenarna är än idag en gåta. Det är gratis att besöka själva stenarna men det finns ett besökscentrum där man får en djupare inblick i historien bakom monumentet som är väl värt ett besök.

Land´s End ligger längst ut på den sydvästliga udden på de brittiska öarna. För oss blir det starten på den någorlunda berömda färdvägen – Land´s End till John o´Groats (på nordöstra delen av Skottland). Under varje år färdas ca 3 000 personer hela vägen och kan titulera sig som ”End to Enders.”

Vid Land´s End finns en utställning om själva resvägen, som tydligen har har övervunnits med allt från åkgräsklippare till baklängeskörning med traktor.

Utsikten från Land´s End över Keltiska havet i väster är oerhört vacker.

Vägarna till och från Land´s End är smala och nästan omöjliga för omkörningar. Tempot är lågt men det är väldigt rolig körning i det lummiga landskapet.

Vi övernattar i Bristol som är urtypen för en brittisk hamnstad. Den numera mycket kända (eller okända) artisten Banksy sägs vara sprungen från Bristol och hans verk pryder ett antal husväggar. Numera är de flesta verken skyddade från yttre påverkan med inkapsling i form av plastskivor.

Nedan verk (tyvärr vandaliserat) kallas ”Valentine´s Day” och kan skådas på Marsh Lane i området Barton Hill.

Wales gränsar till Bristol och när vi lämnar staden kommer vi snabbt upp i de walesiska bergstrakterna. The Black Mountain med sina 493 meter är otroligt vackert och även känt från TV-serien Top Gear. På toppen breder dimman ut sig och det blir nästan en spöklik stämning.

Längs hela passet finns det frigående får som gör att man får vara lite försiktig i körningen.

Det andra bergspasset är ökänt för sin branta lutning på 25 %. Namnet ”Devil´s Staircase” gör skäl för sitt namn och det gäller att vara aktiv i sin körning för att klara av de branta serpentinkurvorna.

Det för dagen avslutande körpasset går genom nationalparken Snowdonia. Ett riktigt vackert landskap med otroligt spännande körning. Regnet gör sig påmint i dalarna och sikten är bitvis riktigt dålig. Kvällen avslutas med den sena färjan från Holyhead till Dublin.

Del två av resan följer inom kort.

ExploreBike:

ExploreBike är motorcykeläventyrare och skribent på Bike.se. Global Ride är ett projekt där målet är att köra motorcykel på alla jordens kontinenter.

www.explorebike.se

Annons

Annons

Senaste utgåvan