ExploreBike: Beach Race Enduro

Foto: Simon Nilsson (www.snfoto.se)

Under helgen kördes Sveriges första Beach Race Enduro i Halmstad. Sandrace är sedan många år stora i andra delar av världen. Arrangörerna Lidköpings MCK och MCK Hallandia hade gjort ett suveränt jobb med en rolig och utmanande bana.

Banan gick upp och ner längs Östra stranden och mätte totalt 5 km. Det disiga vädret på morgonen byttes under dagen till strålande sol över de ca 400 deltagarna.

Startfältet i motionsklassen strax före de 90 minuterna av sandkörning. Elitklassen körde 120 minuter och ungdomar i 60 min.

Banan var av varierad sandtyp med allt från blöt sand nära vattnet till dynsand längre upp på banan. Ett antal hopp och chikaner var förlagda längs banan.

Foto: Simon Nilsson (www.snfoto.se)

Hojen jag kör är en Yamaha Ténéré 700 -21 och är i stort sett original (handskydd med aluminumskena, höjd regplåtshållare, skruvat av fotpinnarna till passageraren). Kör Michelin Starcross 5 (soft eller medium beroende på bana).

Foto: Simon Nilsson (www.snfoto.se)

Efter ett tags körning blev banan nerkörd och betydligt mer svårkörd. Djupa spår och nerkörda hopp gav alla förare en prövning.

Foto: Simon Nilsson (www.snfoto.se)

Segraren Ken Bengtsson i elitklassen (gul klädsel) går in i ett av de spåriga och blöta partierna på banan. Elitåkarna låg på varvtider strax över 4 minuter.

En smärre fastkörning för egen del i en av kurvorna i blötsanden. Efter ett stunds svärande och grävande var jag loss och kunde dra ut längs banan igen.

Foto: Simon Nilsson (www.snfoto.se)

Det avslutande hoppet in på målrakan med de rejält nerkörda spåren.

Stort tack till alla medtävlande som gav uppmuntran längs banan och till arrangörerna som gjorde ett fantastiskt jobb! Vi hoppas på ett nytt race nästa år!

ExploreBike:

ExploreBike är motorcykeläventyrare och skribent på Bike.se. Global Ride är ett projekt där målet är att köra motorcykel på alla jordens kontinenter.

www.explorebike.se

Annons

Annons

Senaste utgåvan