Artikelserie, enduroljus, del 4 – Silva, LedX & Lumonite

Lumonite Leader.

I sista delen av vår presentation av åtta olika hjälmlampor, på den svenska marknaden, har vi kommit fram till veteranerna Silva, populära LedX och finska Lumonite. I kommande XBike, Offroad Special, som ligger ute den 23 mars (-23) så kan du läsa mer om alla åtta lampor i en jämförande produktpresentation.

Först ut är svenska Silva, jag tror alla här inne minst en gång i livet hållit i en kompass från Silva under skolidrotten. Silva började sin bana inom orienteringen och då är det inte så konstigt att de redan var tidigt ute med effektiva och lätta pannlampor. Silva Spectra A är deras senaste innovation med klassledande (angivna) 10 000 lumen! Utan en direkt avslöjande mätning i oberoende ljuslabb kan vi få svart på vitt om det verkligen stämmer men det låter oerhört lovande. Spectra A är liten och smidig, kommer med många olika tillbehör och erbjuder ett lättanvänt handhavande. Spectra A kostar 7999 kronor.

Fakta, Silva Spectra A:

Färgtemperatur: Anges ej

Ljusflöde: 10 000 lumen

Vikt lampa: 238 gram

Antal dioder: 8

Antal ljuslägen: 5

Batteri: 14,4 volt, 6,7 Ah

Näst ut är Lumonite Leader, utvecklad och framtagen i de mörka finska urskogarna. Även här en lampa med rötterna i mörkerorientering som med smarta fästen och tillbehör blivit en mycket populär endurolampa. Man får ett väldigt proffsigt intryck direkt man öppna boxen med snygg finish hos alla komponenter. Lampan är extremt lättanvänd, väger lätt på huvudet och kommer med fiffiga tillbehör, kablar, batteri och hjälmbåge. Lumonite Leader kostar 6499 kronor.

Fakta, Lumonite Leader:

Färgtemperatur: 5500 Kelvin

Ljusflöde: 6838 lumen

Vikt lampa: 155 gram

Antal dioder: 8

Antal ljuslägen: 3

Batteri: 14,4 volt, 6,9 Ah

Sista lampan i vår genomgång kommer från svenska LedX. Deras Cobra har ett flertal stora endurovinster bakom sig, bland annat Novemberkåsan med Albin Elovsson. Nu hamnade vi precis mitt i en modelluppdatering av LedX Cobra så den går inte längre att köpa på hemsidan utan en ny modellserie är på gång. Cobra finns (och kommer finnas) i två modeller, X-Pand med brett ljusförhållande och Spot med mer koncentrerad ljusbiuld. LedX rekommenderar att man helst kör en av varje för det optimala ljuset. Spot på hjälmen och X-Pand på hojen eller en av varje på hjälmen. Håll koll på LedX hemsida för mer info om den kommande serien Cobra! LedX Cobra X-Pand kostar 7000 kronor. LedX Cobra Spor (endast lampan, inget batteri) kostar 4640 kronor.

Fakta, LedX Cobra:

Färgtemperatur: 6500 Kelvin

Ljusflöde: 6500 lumen

Vikt lampa: 173 gram

Antal dioder: 8

Antal ljuslägen: 6

Batteri: 10,8 volt, 10 Ah

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser