Artikelserie enduroljus, del 3 – M Tiger Sports & Tidö Engineering!

Tidö Engineering, Hjälmlyse Trippel.

I denna del av vår sammanställning av svenska hjälmlampor har vi kommit till sörmländska Tidö Enginnering och M Tiger Sports från Östersund.
Om vi börjar med Tidö Engineering är det ett resultat av ägaren Erics ambition att skapa en effektiv hjälmlampa utan att ruinera sig. När han började köra enduro för cirka tre år sedan chockades han över priserna om man ville ha det värsta på marknaden. ”Över tiotusen för en pannlampa”, inte i min enduroskog menade Eric och konstruerade en egen variant, helt olik övriga lampor i startfältet. Tidös lampa är en mycket kompakt enhet i ett stycke aluminium. I den är det placerat endast tre stycken dioder. Dock extremt ljusstarka. Framför dioderna sitter linser i silikon! Ja, du läste rätt, det halvmjuka materialet i Tidös linser är mer motståndskraftiga mot stenskott och mer hållbara vid kallt väderlag. Betjäningen av lampan sköts med en tryckknapp placerad på hjälmbågen, av/på är det som erbjuds. Tidö Engineerings hjälmkit innehåller endast det nödvändiga, lampa, batteri, förlängningskabel, laddare och hjälmbåge. Tyvärr inget GoPro-fäste (den enda i startfältet) så det blir att förlita sig på den medföljande hjälmbågen. Den passade inte vår hjälm från Shoei, se bild ovan, men Eric lovar att hjälpa till när kunder får liknande problem. Enkelt jobb då Eric har tillgång till en vattenskärningsmaskin och arbetar som konstruktör hos Volvo. Tidö Engineerings Hjälmlampa Trippel kostar 7395 kronor.

Fakta, Tidö Engineering, Hjälmlyse Trippel:

Färgtemperatur: 5000 Kelvin (valfritt mellan 3000 till 6500)

Ljusflöde: 4450 lumen per lampa (totalt 13 350 lumen)

Vikt lampa: 374 gram

Antal dioder: 3

Antal ljuslägen: 2 (on/off)

Batteri: 24 volt, 10 Ah

M Tiger Sport, Superion II.

Den kompakta lilla pannlampan från Östersund skiljer sig från de flesta pannlampor genom att ha lampans elektronik separerad från lamphuset. Fördelen är att lampans styrenhet hålls avskild från den kraftiga värme som alstras när 6200 lumen lyser upp enduromörkret. Knappsatsen sitter bakom lampan med kabel som man måste klura till lite hur man ska fästa på hjälmen. Enklast är att låsa fast kabel och knappsats med remmen för glasögonen. Lampan har linser med fem olika spridningar för att jämnt fördela ljuset, både brett och långt. Superion II fästs superenkelt på hjälmen med medföljande GoPro-fäste. Boxen med tillbehör är mycket innehållsrik. Här får du lampa, batteri, laddare, förlängningskabel, Buff, cykelramväska för batteriet, huvudfäste för lampan och styrfäste för lampan till cykel eller annat ändamål. Endurokitet kostar 6395 kronor.

Fakta, M Tiger Sports, Superion II:

Färgtemperatur: 5500 Kelvin

Ljusflöde: 6200 lumen

Vikt lampa: 135 gram (enbart lampan)

Antal dioder: 7

Antal ljuslägen: 6 (100%-85%-70%-40%-10%-off)

Batteri: 14,8 volt, 10 Ah

Väl tilltagen tillbehörsväska från M Tiger Sports.

Annons

Annons

Senaste utgåvan