Agostini tillbaka till Imatra

Utöver årets gatrace i finska Imatra får vi också se uppvisningsrace med klassiska motorcyklar, körda av gamla tidens stjärnförare. Imatra-tävlingarna som officiellt heter ”BMW Delta Bayern 53. Imatranajo” körs den 7-9 juli.

Den starkast lysande stjärnan på klassikhimlen är utan tvekan Giacomo Agostini som vunnit VM hela femton gånger. Han var också en av de första att bekräfta sitt deltagande. Det blir tredubbelt jubileum då Agostini passar på att fira sin 75-årsdag som han fyller någon vecka innan tävlingen, samt att det nu faktiskt är 40 år sedan Ago lade handskarna på hyllan. Det sistnämnda är dock inte riktigt sant, eftersom han fortfarande kör hoj, på gata och på uppvisningsrace. 

Hans liv finns beskrivet i den nyligen släppta boken – ”My friend Ago”. Han kommer enligt uppgift att köra runt Vuoksenstranden-banan med sin 500-kubiks MV Agusta från 50-talet.

Man passar också på att fira arrangörens, Imatras Motorklubbs, 80-årsjublileum.  Det görs med en stor fest på området där man avser att skrapa ihop ett stort antal forna deltagare och gamla motorcyklar.

Till de ordinarie tävlingarna har 36 förare anmält sig till Superbike-klassen, från tio olika länder. Till den mindre Supersport 600-klassen har det hittills kommit in 26 anmälningar, varav de allra flesta kommer från utlandet.

IRRC-serien som består av sex deltävlingar startar i början av maj på Henlgelo i Holland och Imatra-racen är seriens andra deltävling. I slutet av juli fortsätter man på Chimay i Belgien, i augusti i tyska Schleizi och tjeckiska Horice. Serien avslutas sedan i september på tyska Frohburg.

Det finns många dåligt uppdaterade internetsajter om Imatranajo, här är en på engelska som verkar ha relevant information.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser