2024 års Yamaha WR450F!

Yamaha har precis släppt sina nya endurohojar för 2024, WR250F och WR450F där framförallt 450:n fått betydande uppdateringar. Lagom till höstens härliga tid för enduro! Vi siktar in oss på just 450:n som är baserad på fjolårets helt nya YZ450F med en helt ny ram och kraftigt uppdaterad motor. Till skillnad från crosshojen har WR fått en ram med mer flex för att hjälpa fjädringen på traven. Vidare är fjädringsvägen minskad med 10 millimeter för en något lägre sadelhöjd. Men även avståndet mellan fotpinnar och sadel har ökasts med 10 millimeter, vilket tillsammans med det tillbakaflyttade styret ger en mer avslappnad körställning.

Chassi och plastkåpor har designats för en mer slimmad konstruktion där framförallt området kring tanken har förfinats för en närmare kontakt med hojen och ökar rörelsefrihet. Motormässigt har WR450F fått en ny smidd kolv och större insugsventiler i titan på 39 millimeter. Det förbättrade luftintaget drar nu luft bakifrån genom sidopanelerna, ramen och tanken. Kopplingen är helt ny där man ersatt de traditionella spiralfjädrarna med en ny ”tallriksfjäder” som ger en mjukare känsla och mer exakt dosering. Insprutning och tändning har fått en ny mappning för en ännu ”goare” endurokänsla i motorn.

Rejärl hasplåt!

Den erkänt fina fjädringen från Kayaba är ytterligare fintrimmad. Framgaffeln har fått verktygsfri snabbjustering av kompressionsdämpningen och förbättrade gaffeltätningar, kombinerat med nya gaffelbensskydd. På elektroniksidan har Yamaha förbättrat och förenklat användandet av Power Tuner-appen, vilken Yamaha var först ut med! Man kan nu med en enkel dragkontroll svepa mellan mjuk och aggressiv effektutveckling. Men valet att på egen hand välja mellan 4×4-matrisen finns fortfarande kvar för att kunna finjustera programvaran i 16 olika lägen. Även en nyutvecklad antispinnfunktion finns på plats på nya WR450F vilken kan justeras med en ny multifunktionsbrytare på vänster styrhalva.

WR450F är enduroanpassad med ett 18-tumsbakhjul, endurodäck, belysning, instrument, sidostöd och en kylarfläkt. Tankvolymen ligger på 7,4 liter och det krävs inga verktyg för att komma åt luftrenaren.

Tekniska egenskaper

*Ny, starkare och lättare YZ450F-motor

*Effektivare luftintag

*Lätt 5-växlad wide ratio-växellåda

*Ny kompakt aluminiumram

*KYB-fjädring med kortare slaglängd för lägre vikt

*Slimmad och mer kompakt design för ökad rörlighet

*Optimerad ergonomi

*Nytt antispinnsystem

*Förenklad Power Tuner-app för fullständig kontroll

*Ny koppling med tallriksfjäder med lättare känsla

Annons

Annons

Senaste utgåvan