Svedea lanserar webbapp som varnar för rullgrus

Löst grus på belagda vägar är en av de saker som skrämmer mc-förare mest. Rädslan är befogad. Officiell olycksstatistik visar att grus var en bidragande orsak i var fjärde olycka utanför tätort där en motorcyklist skadats allvarligt. Svedeas nya webbapp varnar landets hojåkare för grusbelagda vägsträckor.

Svedea och Sveriges MotorCyklister, SMC, har i flera år lyft problemet med rullgrus, det vill säga löst grus på belagda vägar, ofta som följd av vägarbeten. Gruset utgör stor risk för mc- och mopedförare som lätt kan förlora vägfästet, men det drabbar även bilister genom kostsamma glas- och lackskador. Väghållaren har ansvar att följa Trafikverkets riktlinjer, men här slarvas det ganska ofta och mc-förarna drabbas.

I väntan på att skötseln av vägarna blir bättre har Svedea och SMC startat ”Kampen mot rullgruset”. Första åtgärden var att ta bort självrisken vid rullgrusolyckor för Svedeas mc-kunder under perioden 1 juni till 30 oktober. Nu lanseras nästa steg – en webbapp där mc-åkare kan rapportera och se var det ligger grus på vägarna.

LÄNK: Svedeas webbapp

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: