ExploreBike: Yamaha Team Scandinavia

Foto: MMSportfoto

Under helgen kördes premiären av Pro Superbike i Ljungbyhed och jag hade möjlighet att följa med Yamaha Team Scandinavia på nära håll och bakom kulisserna.

Foto: MMSportfoto

Yamaha Team Scandinavia består inte bara av två förare utan av en rad andra teammedlemmar, däribland tekniker som tar hand om hojarna (Yamaha R1) inför och under tävlingarna.

Teamet har två stora lastbilar med verktyg, däck och en hospitalitydel för sponsorer och teammedlemmar.

Teamets två förare – Jonathan Lykke Nessjøen (vänster) och Fredrik Ommedal (höger) rullar ut för helgens andra race. En tävlingshelg består av test, kval och två race.

Pro Superbike var under helgen sammanslagen med bland annat biltävlingen STCC, vilket gav ett stort depåområde. Som besökare kommer man nära både fordon och förare, vilket är mycket uppskattat.

Försvarsmakten genomförde under lördagen en flyguppvisning med Jas 39 Gripen och Western Chaos utförde en högtflygande show (nedan).

Filip Backlund (nedan) är grundare av teamet och har själv en gedigen bakgrund inom racing. Med sin erfarenhet coachar och stöttar han numera de unga förarna i teamet.

Foto: MMSportfoto

Filip driver även konceptet Filip Backlund Track Days där förare från såväl nybörjare till tävlingsåkare kör i olika fartgrupper på bana. Track Days genomförs under 1-2 dagar och på flera olika banor under året.

I torra förhållanden kör teamet på Michelin High Performance Slick Soft och som synes (nedan) så drar förarna ut max av däcken.

Banan i Ljungbyhed går på delar av ett gammalt flygfält och är snabb med intensiva kurvor. I slutet på rakan närmar sig förarna 300 km/h och det vrålande ljudet från maskinerna är en fröjd för publiken.

Foto: MMSportfoto

Fredrik Ommedal (ovan) är ny i teamet för året och tog sig under helgen in på en tredjeplats och två femteplatser.

Foto: MMSportfoto

Jonathan Lykke Nessjøen (ovan och nedan) tog under helgen en trippel med förstaplacering på kvalracet och därefter på båda tävlingarna.

Foto: MMSportfoto

Segerbild och segerintervju med Jonathan Lykke Nessjøen som började sin racingkarriär 2014 och till vardags studerar till körskolelärare.

ExploreBike:

ExploreBike är motorcykeläventyrare och skribent på Bike.se. Global Ride är ett projekt där målet är att köra motorcykel på alla jordens kontinenter.

www.explorebike.se

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: