ExploreBike: GGN på Yamaha Ténéré 700 World Raid

Årets startfält på Gotland Grand National var det största någonsin med över 3 600 deltagare. Nytt för i år var en egen klass för adventurehojar över 600 kubik.

Starten på tävlingen är placerad en bit från själva tävlingsområdet. Masstarten är numera ikonisk och det är lika nervöst för alla när det gäller att få igång hojen snabbt och komma iväg mot första kurvan.

Gotland Grand National är ett varvlopp där deltagarna kör på en 20 km lång bana under tre timmar. Flest varv på kortast tid vinner.

Årets upplaga av GGN var relativt torrt och banan var överlag lättkörd med vissa partier som var blöta och lite tuffa för oss med stora hojar.

Jag körde tävlingen på Michelin Starcross 6 Medium Soft vilket gav bra fäste på de olika delarna av banan. Det är framtaget för mjuk terräng och har en särskild teknik som behåller formen på slitbaneblocket under lång tid, vilket är bra för långlopp på en adventurehoj.

Yamaha Ténéré World Raid väger 220 kg fulltankad och har en tankvolym på 23 liter (dubbla tankar för att inte bränslet skall skifta tyngdpunkten vid exempelvis svängar). Fjädringen är kraftigare och har 20 mm längre slaglängd än på standardversionen av Ténéré 700. Den har ABS som kan stängas av och är även utrustad med en styrdämpare från Öhlins.

Den nya delen på banan kallas ”Kroksnodden” och består av branta backar med mestadels kalksten, vilket gör det väldigt halt.

Utöver hasplåt och motorbågar använder jag Barkbusters handskydd med aluminumskena för att skydda både händerna och greppen på styret vid ett fall eller stenskott.

Vinnare i adventureklassen var norrmannen Kjetil Gundersen på sin Yamaha Ténéré 700. Kjetil har tidigare vunnit GGN i elitklassen och utgjorde ett hårt motstånd för alla utmanare.

Yamahaföraren Franz Löfquist körde i elitklassen och tog sig in på en 11:e plats i totalen. En stark prestation med tanke på att han fick stanna mitt under tävlingen för att hjälpa en skadad förare.

Veteranen Joakim Södergren körde sitt 40:e Gotland Grand National och har därmed kört alla tävlingar sedan starten.

Den före detta skidåkaren Jens Byggmark ställde upp i sitt livs första endurotävling och var glad efter genomfört race.

Medaljen är ett minne för livet och jag var nöjd min körning på fyra varv. Efter tävlingen rullade jag på färjan och körde sedan sista biten hem på den något smutsiga hojen.

Stort tack till alla funktionärer och publik som gör Gotland Grand National till en folkfest.

ExploreBike:

ExploreBike är motorcykeläventyrare och skribent på Bike.se. Global Ride är ett projekt där målet är att köra motorcykel på alla jordens kontinenter.

www.explorebike.se

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: