Snabbt MotoGP på Portimao

Den inledande Pole-starten från Quartararo var så perfekt den bara kan bli, men i andra fasen av starten fick Johann Zarco (Pramac Racing) och Alex Rins (Team Suzuki Ecstar), som startade från tredje respektive andra startplats, till det bättre än Yamaha-mannen och det var Suzukiföraren Rins som vann holeshot, men där Zarco var den tidiga raceledaren.

Marc Marquez gjorde en underbar start och kämpade med Jack Miller (Ducati Lenovo Team) om tredjeplatsen. Mir gjorde en typiskt bra start och var uppe bland topp fem, och det var Mir vs Marquez under det inledande varvet. Den regerande världsmästaren tog sig och sin GSX-RR upp på insidan av Repsol Hondan vid kurva 11 för att ta över tredjeplatsen.

Det var Zarco som ledde det inledande varvet och vid kurva 3 kom Marc Marquez och Mir tajt ihop igen – för nära. Marquez körde in i Mirs maskin, men höll sig lyckligtvis på hjulen, men den incidenten underlättade för sjätteplacerade Quartararo att smita förbi Marquez och Miller, upp till fjärdeplatsen,  där sedan Marquez fick se sig omkörd av även Miller och sedan Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) när den åttafaldige världsmästaren gled ner till sjunde plats. Uppe i täten visade Rins sitt framhjul för Zarco vid kurva 13 men fann ingen väg förbi… för tillfället.

Under varv 3 gjorde Quartararo en snygg omkörning på insidan av Mir vid kurva 1 för att ta över tredjeplatsen. Två varv senare var Rins uppe som raceledare, men Zarco lyckades ta sig om igen på rakan. Plötsligt dråsade Miller omkull vid kurva 3 i början av varv 6. Australiensarens portugisiska GP var över efter drygt fyra varv, en katastrof för Ducati-fabriksföraren. Under samma varv var Miguel Oliveiras (Red Bull KTM Factory Racing) förhoppningar om en perfekt hemmarace över. Den portugisiska stjärnan dök i backen vid kurva 14, kom på hjulen igen, men det var ändå över för Oliveira.

Quartararo hade följt Rins förbi Zarco och Yamaha-mannen hade nu sin radar inställd på förstaplatsen. Precis som han gjorde med den andra Suzukiföraren, dök Quartararo förbi på insidan nerför backen in i kurva 1 och El Diablo var nu i tävlingsledning. Det var nu och där som Quartararo och Rins började visa en viss Portimao-överlägsenhet. En handfull varv senare, var tredjeplacerade Mir en och en halv sekund efter den ledande duon, och under varv 14 satte Quartararo varvtiden 1: 39.680 – det snabbaste racevarvet. Men Rins matchade Yamahan varje steg längs vägen. Duon bytte snabbaste varvtider vid flera tillfällen.

Plötsligt kraschade Rins vid kurva 5 på varv 19 av 25, och racet var över för #42 i Portimao. Detta gav Quartararo 4,2 sekunders ledning över Zarco, medan Bagnaia tog över tredjeplatsen från Mir vid kurva 5. Sedan, ett varv senare vid kurva 11, var MotoGP-ledaren nere.

Nu pekade det mesta på att segern skulle gå till Quartararo. Pallstriden var dock fortfarande tajt. Bagnaia höll andraplatsen och såg stark ut, medan Mir hade Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) tätt bakom sig. Med två varv kvar, låg trion tätt ihop.

Femteplacerade Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) var mindre än en sekund från Morbidellis bakhjul. Mir pressade Bagnaia men italienaren höll stadigt greppet om andraplatsen, och under sista varvet var Suzuki-föraren inte tillräckligt nära för att ta sig förbi.

Fem sekunder längre fram korsade Quartararo över mållinjen för att säkra sin andra MotoGP-seger 2021, vilket gör att han nu har en 15-poängs mästerskapsledning med sig till Jerez – en bana där han var ganska framgångsrik på förra säsongen. Bagnaias återhämtning från 11:e plats i starten till en andraplats i mål var minst sagt fantastisk, och en fantastisk söndag på Portimao för italienaren som stiger till andra plats i tabellen med sin första pallplats för året. Mir slog så småningom Morbidelli med 0.179s för att säkra sin första pallplacering 2021.

Morbidelli slutade på fjärde plats. Binders femteplats visar återigen att Sydafrikanen är en förare att räkna med, och det är ett moralförstärkande resultat för KTM och Binder inför Jerez.

Aleix Espargaro vann Aprilias bästa MotoGP-resultat med sin sjätteplats, ännu en fantastisk körning av spanjoren, som slog den sjunde snabbaste föraren med 4,3 sekunder. Den mannen är Marc Marquez. Åttafaldige världsmästaren avslutade sitt första race sedan Valencia GP-finalen 2019 och känslorna var många när spanjoren återvände till sin depåbox.

Alex Marquez (LCR Honda Castrol) vann sin första topp 10-placering med en åttondeplats, medan regerande Moto2-världsmästare Enea Bastianini (Avintia Esponsorama) som körde till sig sin andra topp-10-placering i MotoGP med sin niondeplats. Vi fick även se ännu en lysande körning från 10:e-placerade Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). Den misshandlade och skadade japanske föraren har haft mycket ont hela helgen sedan fredagens kraftiga kurva 1-krasch, men en tiondeplats sammanfattar hur tuff – fysiskt och mentalt – denna MotoGP-förare är.