Marquez utökar mästerskapsledningen i MotoGP

Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) fick sin och Yamahas första säsongvinst efter en magnifik körning i helgens MotoGP på Assen. Spanjoren slog andreplacerade Marc Marquez (Repsol Honda Team) och poleföraren Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT ) i ett fantastiskt race i Nederländerna.

Quartararo gjorde inte en dålig start från pole position, men två blåa maskiner var snabbast iväg när starten gick för helgens MotoGP-race. Team Suzuki Ecstar duon Alex Rins och Joan Mir klev in som 1:a respektive 2:a i kurva 1.

Som en av racefavoriterna, såg Rins bekväm och komfortabel ut i sin ledarposition. Skulle det bli hans andra seger för säsongen? Det såg onekligen bra ut. Men under varv 3 tog hans race slut i kurva 9 – Rins förlorade kontrollen över motorcykeln och kraschade ut ur racet, vilket ledde till att rookie-teamkamraten Mir ledde ett MotoGP-race för första gången. 2017 års Moto3-världsmästare behöll inte den positionen länge, då Mir drev ut brett i kurva 16 varpå Quartararo smet förbi för att ta över ledningen.

Det dröjde inte länge innan Marquez och Viñales också tog sig förbi Mir, och Marquez snart blev ”köttet” i en Yamaha-smörgås. Under tiden hade Andrea Dovizioso (Ducati Team) gjort en framryckning från startplats 11 upp till 4:e plats, strax bakom ledande trion, medan Mir fajtades med Ducati-teamets Danilo Petrucci om femteplatsen.

Quartararo, Marquez och Viñales låg tillsammans där uppe i täten med Dovi strax under en sekund där bakom. Viñales såg ivrig ut att ta sig förbi Marquez, men i kurva 1 på varv 10, kom han långt ut och förlorade över en halv sekund till tätduon. Längst där framme kämpade Quartararo, men en stund senare, på varv 11 tog nummer 93 över ledningen.

Viñales tog in på Marquez och Quartararo och det dröjde inte länge innan han var tillbaka förbi Marquez efter att spanjoren begick ett misstag vid kurva 1. Marquez stannade tätt bakom Viñales, men efter att de två fått en lucka till Quartararo, släppte Marquez en aning på tempot för säkerhets skull, med mästerskapstiteln i fokus.

Viñales kan njuta av det sista varvet för att vinna sin första seger sedan det australiensiska GP:t 2018. Det är en vinst som innebär att fyra tillverkare nu har vunnit i de första åtta racen denna säsong, medan Marquez utökade sin mästerskapsledning till 44 poäng.

Quartararo slutade på tredje plats, och avancerade till 6:e plats i mästerskapet. Andrea Dovizioso avslutade bra med en fjärdeplats, för att begränsa skadan i den övergripande mästerskapsställningen så mycket som möjligt. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) slutade på femte plats efter att ha klämt sig förbi sjätteplacerade Danilo Petrucci. Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) korsade mållinjen på sjunde plats, före Mir som slutade på 8:e plats.

Kommande helg körs MotoGP på Sachsenring i Tyskland.

Topp 10 – MotoGP Assen:
1. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP)
2. Marc Marquez (Repsol Honda Team) + 4.854
3. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) + 9.738
4. Andrea Dovizioso (Ducati Team) + 14.147
5. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) + 14.467
6. Danilo Petrucci (Ducati Team) + 14.794
7. Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) + 18.361
8. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 24.268
9. Jack Miller (Pramac Racing) + 26.496
10. Andrea Iannone (Aprilia Racing Team Gresini) + 26.997

LÄNK: Resultat och mästerskapsställning

%d bloggare gillar detta: