Elskotrar från Yamaha

Yamaha har förhandsvisat två koncept på elskotrar inför årets Tokyo Motor Show, som startar onsdagen 23 oktober.

Den viktigaste modellen de har avslöjat är Yamaha E01. Detaljerna är fortfarande knapphändiga men Yamaha meddelar att skotern har ett effektuttag motsvarande en 125-kubiks skoter (cirka 14 hk) och att den kommer med snabbladdning. Vidare lär modellen få gott om räckvidd, exakt vad det betyder vet vi inte, men vi kan föreställa oss att 100 km har varit ett viktigt mål.

Yamaha E01

Yamaha E02 är namnet på den andra eldrivna konceptmodellen, och som beskrivs som ”nästa generations eldrivna pendlarfordon”, är mindre, och där effektuttaget är ungefär samma som en 50cm3-skoter.

Yamaha E02

Det som är mer intressant är att batterierna är snabbt och enkelt utbytbara, vilket högst sannolikt är ett resultat av Yamahas samarbete med Gogoro: en taiwanesisk skotertillverkare som redan tillverkar en skoter med utbytbara batterier.

Gogoros maskin, Smartscooter 2, har två batterier under sätet som, när dessa är fulladdade, ger en räckvidd på 100 km. Modellen uppges väga 112 kg och där elmotorn erbjuder 6,4 kW vilket ska ge den en topphastighet på 58 km/h.

%d bloggare gillar detta: