Eldrivna BMW Vision DC Roadster

BMW har presenterat Vision DC Roadster – ett eldrivet motorcykelskoncept, som vi kan se som en slags föraning om vad som komma skall. BMW har nämligen lovat att företaget ska lansera 25 eldrivna fordonsmodeller till 2023.

Vare sig du gillar det eller inte är elfordon, och inte minst eldrivna tvåhjulingar här för att stanna. BMW har meddelat att vi kommer att få se 25 nya eldrivna fordon från den tyska fordonstillverkaren inom fyra år (motorcyklar och bilar).

Hos en motorcykel är motorn den centrala punkten – det är det grundläggande elementet som utgör grunden för hela arkitekturen. Men elektriska motorenheter ställer helt andra krav när det gäller installationsutrymme. Medan storleken på motorn hos en konventionell motorcykel huvudsakligen beror på dess kapacitet, är det batteriet som tar upp det mesta av utrymmet hos ett eldrivet fordon. Elmotorn är relativt kompakt. Det är med detta i beaktande som BMW Motorrad Vision DC Roadster behåller mycket av det ikoniska utseendet hos en traditionell boxer-motorcykel, trots dess elmotor.

På platsen som tidigare varit vigd för boxermotorn finner vi nu ett vertikalt monterat batteri. För optimal kylning har batteri-enheten två sidoelement med kylflänsar och integrerade fläktar. Precis som boxermotorn hos BMW R 32 – har kylelementen placerats väl exponerade för den kylande luftströmmen. Den cylinderformade elektriska motorn är placerad under batteriet och är direktansluten till drivaxeln. BMW Motorrad Vision DC Roadster visar sålunda upp en synnerligen smart drivarkitektur som visuellt flörtar med BMW Motorrads långa historia samtidigt som den tar ett steg in i framtiden.

BMW Motorrad Vision DC Roadster bjuder på ett dynamiskt stuk, där den låga framdelen och det korta, höga bakpartiet förmedlar en känsla av smidighet.

Trots de moderna funktionerna har BMW behållit en del detaljer med traditionell design. Framtill sitter en Duolever-gaffel, där ”tanken” löper från den, och svepar vidare till sadeln.

Ramen själv är fräst av aluminium, med stora utskurna delar som ger motorcykeln ett slimmat utseende. Resten av motorcykeln är uppbyggd kring batteriets mittpunkt.

BMW Motorrad Vision DC Roadster är en visionär symbol för framtiden för BMW Motorrad med alternativa kraftkällor.

För närvarande har BMW inte släppt någon fakta som avslöjar motorns eller batteriets kapacitet eller data för övriga komponenter hos konceptmodellen.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: