Var sjätte bilist en trafikfara

För andra året i rad har Bilprovningen och Synoptik gemensamt genomfört en undersökning – kallad Synbesiktningen – för att kontrollera bilisters syn och ställa frågor om denna. Likt förra året står det klart att var sjätte bilist har en synskärpa som är nedsatt med 30 procent eller mer, vilket därmed gör dem till en trafikfara. 

Undersökningen genomfördes i början av november där 2734 bilister fick svara på frågor om syn och bilkörning. 9 av 10 ansåg att de har tillräckligt bra syn för att köra bil. Efter detta genomfördes ett syntest på 2205 bilister som visade att 48 procent behövde glasögon, linser eller annan styrka på synkorrigeringen om de redan hade något av de två. 17 procent, till skillnad från 15 procent förra året, hade så stora skillnader mellan sin synstyrka och den de borde ha att de utgör en direkt trafikfara.

– Synen förändras gradvis och många inser inte hur stora synfel de faktiskt har. Har man haft felfri syn hela livet skaffar man kanske bara ett par läsglasögon när man blir äldre utan att kontrollera hur synen förändrats på långt håll. I Sverige har vi idag inte obligatoriska syntester för bilister som förnyar sitt körkort vilket gör att alltför många kör med trafikfarlig syn, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker på Synoptik i Stockholm.

Undersökningen visade också stora skillnader mellan män och kvinnor när det kommer till inställningen till sin syn. Båda könen har lika stort behov av synkorrigering, men bara var fjärde kvinna känner sig trygg med att köra i mörker medan siffran för män är varannan. 

I klippet ovan kan du se hur bilkörning för var sjätte bilist ser ut. 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: