Tvätta hojkläderna

Textilkläder blir precis som skinn smutsiga och måste då och då tvättas. Vi pratar med Pelle på MC-Poolen och får tips på hur vi tvättar våra allväderskläder rätt.
–Skölj hellre plagget regelbundet i duschen än att vänta tills det är så gravsmutsigt att du tvingas blötlägga. Är plagget väldigt smutsigt med till exempel lera eller vägsmuts så skölj av det innan det tvättas, säger Pelle.
Om det finns oljebaserad smuts, sådant finns ju i trafikmiljön, är det knepigt att få bort. Membranen tål inte alltför kraftiga tvättmedel. Svett och damm löses upp i en normal tvätt. Ta en svamp och gnugga bort oljebaserade fläckar med så milt tvättmedel som möjligt.
En vanlig förutfattad mening om tvätt av mc-textilkläder är att hightech-materialen går att tvätta som en vanlig t-shirt.
Det vanligaste fel folk gör är just att de tvättar plaggen i maskin. Även om tvättråden anger att det går så skall du undvika detta! Maskinen förkortar märkbart livslängden på plagget.
Vare sig membran eller värmelager i foder tål centrifugering. De flesta maskiner centrifugerar mellan programmen även med avstängd centrifugering.

Den vanligaste orsaken till att textilkläder läcker vid regn är att de svetsade sömmarna förstörts i maskintvätt.
Spruckna membransömmar går inte, hur gärna man än vill, att återimpregnera. Låt plagget dropptorka i normal rumstemperatur.
–De senare generationerna maskiner har speciella program för Gore-Tex men annars ska man undvika maskintvätt, säger Pelle på MC-Poolen. Skrubba heller inte plaggen i onödan.

Har du använt rätt tvättmedel behöver du inte efterimpregnera. Det finns spray för ändamålet men det fungerar sällan lika bra. Dessutom återimpregneras i allmänhet plaggen för sällan överhuvudtaget. Tvätta alltså kläderna lite oftare i rätt tvättmedel.


Mer om tvätt
Det finns lämpliga tvättmedel för Gore-Tex, oftast är de märkta med en Gore-Tex-logga och dessa innehåller även impregnering. Använd sådant tvättmedel eller tvåltvättmedel men inte starkare typer. Membranet påverkas negativt av fel tvättmedelstyp. Även sköljmedel förstör membranens funktion.

Enzymer är en viktig ingrediens i ett tvättmedel. De bryter sönder ämnen som ingår i olika fläckar. Olika enzymer verkar på olika ämnen. Till exempel proteas gör att det går lättare att tvätta bort fläckar av till exempel ägg, blod, mjölk osv. Amylas är en annan enzym som bryter ned stärkelse som finns i till exempel ris, pasta och potatis.

Annons

Annons