Trafikverket testar räfflad betong

De flesta som bor i närheten av en trafikerad väg kan antagligen intyga att man störs av trafikbullret. I framtiden kan eländet lindras betydligt. Just nu testar Trafikverket en innovativ teknik på E4 utanför Uppsala.

Tekniken kallas rillning och går ut på att man räfflar en betongväg i vägens riktning. Tanken är att ljudet ska absorberas av hålrummen i rillorna. Eftersom däcken får mindre kontakt med vägen, vilket gör att rullmotståndet minskar, hoppas Trafikverket på att rillningen dessutom ska sänka bränsleförbrukningen och minska partikelhalten i luften.

Testats i USA
Frågan är hur mycket rillningen påverkar bullernivåerna i praktiken. Prover i USA har minskat bullret med fem till sex decibel, vilket är relativt stor skillnad, enligt Trafikverkets hemsida. Detta kan jämföras med en nyasfalterad väg, som upplevs som tystare och även har sänkt bullernivå med tre decibel.

En kilometer av E4 utanför Uppsala har rillats. Om försöken, som har dragit till sig internationellt intresse, lyckas kommer tekniken troligtvis att användas i tunnlarna till Förbifart Stockholm.

Andra intressanta nyheter för dig

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: