Tidig vår innebär ökade risker

I skrivande stund är det visserligen snö utanför redaktionen, men för under 24 timmar sedan var det strålande sol och motorcykelväder (om än kallt sådant). Säsongen för de flesta börjar tidigt och en stor fara är grus som ligger kvar på vägbanorna. 

– Skadestatisitiken pekar normalt på en större andel omkullkörningar på rullgrus i samband med säsongstarten. I år är det särskilt uttalat då väghållarna fortfarande ser en risk för halka och väntar med att sopa vägbanorna samtidigt som motorcyklisterna vill ut och köra, säger Jan Karlsson, Produktchef motorcykel hos Svedea.

Svedea har låtit fler än 4 000 motorcyklister svara på en enkät om vad de uppfattar som den största risken. Medtrafikanter uppfattades som den största risken följt av rullgrus på asfalt, som 42 procent uppgav som riskabelt. 

 Visst finns det en medvetenhet bland motorcyklister om att det är farligt med grus på vägbanan men den tidiga våren kan vara förledande. Ett år som detta då våren kommer tidigt önskar vi från vårt håll att vägbanorna redan var sopade och fria från grus, då skulle vi undvika många onödiga skador, säger Jan Karlsson.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: