Stockholms trafik i botten

 

Under det första kvartalet 2012 var Stockholm den nionde mest trafikbelastade staden i Europa, enligt hastighetsdata som GPS-leverantören Tomtom har samlat in.

Under ett helt dygn blir resorna i Stockholm i snitt 27 procent längre jämfört med när trafiken flyter fritt. Under rusning blir resorna så mycket som 65 procent längre, framför allt i morgontrafiken.

I tid innebär det att en genomsnittlig resa i rusning tar 38 minuter längre i Stockholm. En person som kör bil i minst 30 minuter om dagen får sitta i bilen 89 timmar mer om året, motsvarande över två arbetsveckor.

Värst i början och slutet av arbetsveckan
Stockholmstrafiken är som värst på måndag morgon och fredag eftermiddag. Samtidigt flyter den på som bäst på måndag kväll och fredag morgon.

– Om bara en procent av förarna tar en annan och snabbare rutt så kommer kapaciteten för hela vägnätet att öka. Det gynnar samtliga förare, liksom vägnätet och miljön, säger Teija-Marie Pierre på Tomtom.

Värsta trafikstaden i Europa är Warszawa. Där är varje resa i snitt 42 procent längre och 89 procent längre i morgonrusningen. Oslo placerade sig på 15 plats på värstinglistan, medan Helsingfors och Köpenhamn slutade på 23 respektive 26 plats.

Diskutera: Hur ser du på Stockholmstrafiken?