Stockholm värst på trafik i Norden

Undersökningen ”Traffic Index” har samlat över tio biljoner datamätningar i större städer i Europa för att se var köerna är värst och hur de kan minskas. Bland annat visar undersökningen att de omvägar som väljs för att undvika köer innebär i genomsnitt 50 procent längre restid.

 

Stockholm hamnar på 
tolfte plats i Europa, samma som förra året, och mätningen visar att det tar 30 procent längre tid att köra i Stockholm under rusningstid än under lågtrafiktider. Göteborg har däremot förbättrat sin placering och gått från en tredjeplats till en elfteplats i Norden. Trängselskatten anges som trolig orsak till förbättringen av trafikläget.

 

Idag rapporterade Sveriges Radio (SR) också om Stockholms planer på att förbättra trafiksituationen. Nu i juni ska Trafikledningscentralen i Stockholm börja analysera stora datamängder som samlas in från bland annat kameror, sensorer och företag som Tom-Tom. Syftet är att kunna serva trafikanter med hjälp av bland annat digitala skyltar och därmed minska på köerna. Tomas Julner på trafikverket säger till SR att målet är att kunna hitta trafikstockningarna innan de händer och förebygga dem.

 

I förlängningen vill man inom ramen för projektet också samla in data från sociala medier, positionsdata från Google och gps-positioner. Detta väcker förstås viss oro för hur integriteten för fordonsförare ska skyddas.

– Registrerad blir man, men en stor del handlar om att göra det anonymt, att det inte ska gå att få ut information om individer, säger David Gundlegård, adjunkt på Linköpings Universitet och verksam i projektet, till SR.

Diskutera: Tror du att projektet kommer att förbättra trafikflödet?

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: