Rob Muzzy invald i Hall of Fame

Rob Muzzy har valts in i AMA Hall of Fame, den officiella ceremonin sker den 17 oktober i Orlando i samband med amerikanska motorcykelmässan AIMExpo. 

– Rob Muzzys succé sträcker sig över sju årtionden, från hans dragracing-satsningar på 50-talet till hans nuvarande prestandaprodukter och teamägande, säger Ken Ford, en medlem i kommittén som väljer ut vilka som ska med i Hall of Fame. 

Muzzy är en av sex som väljs in i 2014 års Hall of Fame.

– Jag blev väldigt glad när jag fick samtalet. Jag nominerades för 3-4 år sedan men kom inte in. Så jag är glad över att få rösterna den här gången, säger Muzzy. 

Muzzy började med dragracing på 70-talet och tävlade även i dirt track. Han var med sina egna ord en ”medioker förare som hade den snabbaste hojen”, han trimmade och byggde nämligen alltid sina egna motorer. Andra förare uppmärksammade detta och började be honom bygga motorer åt dem också. 

Men det var på 80-talet som Muzzy började bli framgångsrik, efter att han tagit ett jobb som Kawasaki-mekaniker. Han började trimma motorer för Kawasakis racingteam. Kawasaki vann AMA Superbike 1981, 1982 och 1983. 1984 landade han hos Honda. Från 1985 till 1987 vann hans motorer Daytona 200, AMA Superbike och 125-mästerskapet i AMA Motocross. 

I januari 1988 startade Muzzy sin egen verksamhet och byggde motorer och avgassystem åt tävlingsförare. 

– Jag ville bara ha en lätt, 40-timmars arbetsvecka, men min fru övertygade mig om att utnyttja mitt rykte och skicklighet, säger Muzzy. 

1988 hörde Muzzy rykten om en Kawasaki 750 och kontaktade tillverkaren för att fråga om de tänkte tävla. Kawasaki hoppade på idéen och gav Muzzy en ”väldigt liten budget” för att bygga en racecykel och rekrytera förare. Teamet tog första och andraplats i 1990 års 750-mästerskap. 

Kawasaki frågade då Muzzy om han ville styra deras första World Superbike-team. Amerikanen accepterade och teamet tog hem flera mästerskap. Men det var ett hårt heltidsjobb. 

– Det var troligtvis mina mest framgångsrika dagar. Men det tog nästan kål på mig.

Enligt Muzzy själv var 1993 års säsong den mest minnesvärda. Han arbetade fortfarande med World Superbike-teamet som tog hem mästerskapet och även teamet som tog hem AMA Supersport samt tog hem Kawasakis första seger på Suzuka 8-timmars. 

Muzzy driver idag fortfarande sin egen verksamhet och team.