Rätt knäppt ger bästa bild!

Att ta en bild är i sig inte svårt men att ta en riktigt bra bild är en helt annan sak. Vi hjälper dig i denna artikel att visa några av de vanliga misstagen och ger dig råd till att få till en bättre bild.
Ofta hörs kommentarer om att någon inte har en tillräckligt bra kamera så att det inte går att ta några bra bilder med den. Det är faktiskt nära nog rent nonsens så länge inte kameran är trasig. En bild handlar om komposition och om några enkla minnesregler.

Det första du skall tänka på är vad det är du vill fotografera! Se till att det du vill ha med är det dominerande i bilden och att det, så långt det är möjligt, hela objektet är med i bild. Inte så sällan ser vi hur farmor fotograferat konfirmationer och ingens fötter är med på bild medan en god bit himmel ovanför konfirmanden syns tydligt. Det är en mindre bra bild. Sänk sökaren i kameran så du får med kanske till och med lite av det som är i förgrunden.
Lika lite skall vi glömma vad som är i bakgrunden i bild. Se till att inte fotografera en parkerad motorcykel precis framför en vägg. Det ser bara ut som om motorcykeln är klistrad mot väggen och bilden kommer sakna en känsla av djup. Det blir ofta en skönare bild om objektet du fotar är skarpt medan bakgrunden är i oskärpa och diffus. Undvik också att lyktstolpar, blommor och träd »växer« ut ur huvudet på den du fotar, det ser så dumt ut.

Ljuset är också en klassiker att göra bort sig på. Att fotografera i motljus är sällan en god ide om du inte vet precis vad du gör. Om bakgrunden är ljus medan objektet är i skugga blir det du ville ha på bild mest bara mörkt och otydligt. Se om möjligt till att ha ljuskällan så mycket i ryggen som möjligt när du ska ta en bild. Tänk också på att sidoljus skapar konstiga skuggor i ansiktet på dem du fotograferar. På till exempel en motorcykel är det oftast inte lika känsligt med sidoljuset. Däremot är solreflexer i krom mindre lyckade att få med i fall de är för starka. Vill du illustrera blänk räcker det oftast med att smådetaljer får reflektera ljuset. Ett tokblankt avgasrör som ger reflex av solen tar över bilden och gör den mindre rolig.

Saker som rör sig är alltid kul att fånga på bild. Här blir det lätt lite komplext då saker som slutartider spelar in och dämpar eller förstärker en rörelse. Generellt gäller att följa objektet med sökaren för att få det skarpt. Att sikta först och ta bilden när någon åker förbi är dömt att misslyckas. Prova också att inte lägga objektet exakt mitt i bild. En förskjutning i sidled kan ge bilden mycket mer liv.
Tack vare digitaltekniken är det billigt att experimentera med bilder utan att som förr behöva framkalla och sen se resultaten. Du kan också, som bekant, enkelt redigera dina bilder i program som Photoshop. Om bildredigering finns många sidor och skolor på nätet.
Ut, skjut och njut! 


Några fler Bra tips!
Gå lite närmare: låt inte motivet bli en prick i mitten av bilden. Gå någon meter närmare än vad du brukar. Vi lovar att det genast blir mer djup och liv i dina bilder.

Ta bilden från en oväntad vinkel. Ska du till exempel fota ett djur eller barn; gå ner på knä och hamna i jämnhöjd med motivet. Det ger mer känsla och närhet till motivet än om bilden tagits ovanifrån.

Lär dig använda de manuella inställningarna och experimentera med bländare och slutartider. Analysera varför de dåliga bilderna blev dåliga snarare än att bara konstatera att det blev det. Gör om tills det blir rätt!

Annons

Annons